Ana-Maria Branza – „Romania mi-a dat ocazia sa performez, sa ajung acolo unde doar indrazneam sa visez”

ana-maria branza
1
De Monica Radulescu
9 oct. 2018

“Este important sa ne cunoastem radacinile, traditiile, valorile si sa nu ne pierdem identitatea”.

Sunt cuvintele uneia dintre cele mai titrate sportive din istoria Romaniei: Ana-Maria Branza, campioana mondiala la scrima. Dincolo de toate performantele obtinute si de pasiunea pentru sportul pe care il practica, Ana-Maria a lansat de curand un proiect de suflet, in an de Centenar, din recunostinta pentru tara in care s-a nascut.

Numele lui este Autentica si spune povestile a 100 de designeri si artizani romani, creatori de frumos.

Cum a venit ideea proiectului “Autentica. Avem grija de valorile noastre”?

In urma cu patru ani intram pentru prima data in atelierul unui designer roman si aveam sa descopar o lume fascinanta. Doamnele care croiau, taiau, coseau si imbinau materialele m-au impresionat prin rabdarea si atentia pe care o acordau fiecarui detaliu. Am devenit interesata, chiar pasionata as spune, de tot procesul de creatie.

M-a fascinat, in mod special, de cum poate o bucata de material sa prinda viata, devenind o rochie, o bluza sau orice alt articol vestimentar, menit sa fie o declaratie despre stilul de viata al persoanei care il poarta. Ideea proiectului „Autentica”s-a tesut in timp, pas cu pas, pe masura ce descopeream alti si alti creativi romani, fiecare cu alta amprenta, cu alt stil, cu alta poveste.

Iar in vara acestui an, pentru ca aveam deja tot mai multe idei pe subiect si am realizat ca e si Centenarul Marii Uniri, am hotarat ca este momentul sa fac ceva concret. Asa am pus in miscare rotitele acestui proiect AMBitios, dedicat romanilor iubitori de frumos, “Autentica. Avem grija de valorile noastre!”.

Care este scopul acestei campanii?

Practic si indragesc un sport de nisa, atat la nivel national, cat si international. In timp, am inteles ca orice medalie castigata in sala de scrima, oricat de pretioasa ar fi ea, nu va avea ecoul aceleiasi medalii intr-un sport mult mai vizibil. M-am obisnuit cu ideea, iar pentru mine este important sa stiu ca eu mi-am indeplinit obiectivul!

Raportandu-ma la designerii romani, am observat ca traiesc si ei in aceeasi “umbra”. Nu toti, bineinteles, dar o mare parte dintre ei. Sunt oameni creativi, cu povesti impresionante si consider ca ar trebui sa le acordam mai multa atentie. Pe langa asta, imi doresc sa arat lumii bucatica aceea de Romanie frumoasa, intr-un moment in care prea vedem totul gri in jurul nostru.

Cum ai ales artizanii?

Internetul mi-a fost de mare ajutor in acest sens si, totodata, colegele care se ocupa de partea de comunicare. A fost o munca serioasa in procesul de selectie, mai ales ca eu trebuia sa filtrez toate informatiile, sa cunosc designerii, sa le explic proiectul, sa programez sedintele foto in acord cu programul tuturor.

As spune ca privim subiectiv produsul, ceea ce este normal. Acel produs poate sa ne placa sau nu, dar mai mult decat atat, in Autentica mi-am propus sa relev povestea din spatele creatiei, viziunea care da viata produsului. Cum a ajuns artistul sa porneasca si sa se dezvolte, ce il inspira, ce il determina sa mearga mai departe – toate aceste intrebari sunt importante pentru mine si consider ca prin aceste povesti putem inspira si alti oameni sa isi urmeze visul cel mare sau o pasiune careia nu i-au acordat atentie.

Pe masura ce am aprofundat subiectul si am intalnit tot mai multi oameni din domeniu, au venit si alte recomandari. Nu este deloc usor sa strangi laolalta 100 de artisti, dar aceasta este provocarea cea mare pe care mi-am asumat-o inca de la inceput.

Asadar, Autentica este in primul rand despre oameni, dar si despre genti, pantofi, rochii, camasi, bijuterii – micile bucurii care ne coloreaza viata si carora nicio femeie nu le poate rezista! 🙂

De ce merita promovati creatorii romani?

Pentru mine, orice om care munceste pentru visul lui si nu renunta pana ajunge sa il implineasca este un campion. Si acesta este unul dintre motivele pentru care creatorii romani merita promovati! Si realmente avem ce admira! De altfel, fiecare are o poveste impresionanta care merita descoperita.

Si nu in ultimul rand, daca noi nu aratam lumii cat de creativi suntem si cate lucruri frumoase scoatem la lumina, cine sa o faca? Acum este momentul sa ne aducem aminte cum sa apreciem frumosul, creativitatea si sa-i sprijinim pe cei care sunt la inceput de drum.

Obisnuiesti sa porti creatii romanesti?

Da, in garderoba mea si-au facut loc multe piese semnate de designeri romani. Cele cu motive traditionale au o insemnatate aparte, pentru ca in copilarie nu m-am putut bucura de vacante “la tara”, bunicii mei fiind stabiliti in oras, asa ca simt nevoia sa recuperez o parte din ce nu am trait la momentul potrivit.

In sezonul trecut, mi-am propus ca la fiecare competitie sa am cu mine o creatie de la un designer roman. Multe dintre ele au fost foarte apreciate de colegele din alte tari, ceea ce m-a bucurat si m-a incurajat sa incep acest proiect. Traiesti un sentiment de bucurie cand vezi ca munca si talentul compatriotilor tai sunt apreciate si de catre cei din afara tarii.

De unde pasiunea ta pentru traditie si valori?

Nu stiu daca in acest context cuvantul potrivit este ”pasiune”. As spune ca mai degraba este vorba de recunostinta. Intotdeauna am fost de parere ca m-am nascut in Romania, pentru ca aici era nevoie de mine si aici puteam face ceva care sa conteze.

Romania mi-a dat ocazia sa performez, sa ajung acolo unde doar indrazneam sa visez pe cand eram copil si cred ca a venit momentul sa dau inapoi o parte din tot ce am primit. Mai cred ca este important sa ne cunoastem radacinile, traditiile, valorile, sa nu ne pierdem identitatea.

Exista o fascinatie pentru occident, care ne face sa uitam uneori cine suntem si de unde venim. E un miraj!

Ce rol au traditiile in viata ta?

Traditiile m-au format in a respecta si a admira anumite valori. Comportamentele din familie si din cercul de prieteni, ritualurile de sarbatori, modul in care ma raportez la viata sunt parte a unor traditii care m-au educat intr-o cultura a respectului, a muncii, a recunostintei, a admiratiei, a ambitiei, a bunului simt, dar si a frumosului autentic.

Foto: Arhiva personala