Sa stai in casa e un pret mic pe care trebuie sa-l platesti in perioada pandemiei de COVID-19. Dar orice ai face, nu este mereu ceva placut. Poate fi plictisitor, enervant, te poti confrunta cu singuratatea si cu anxietatea, iar daca esti blocata la domiciliu cu un partener romantic, situatia se poate agrava. In orasul Xi’an, din China, de exemplu, de la mijlocul lunii ianuarie, cand au fost dispuse masurile de carantina, s-a inregistrat un numar fara precedent de divorturi pe 1 martie, cand biroul Starii Civile s-a redeschis, relateaza publicatia Global Times.
Daca ne gandim bine, este logic, scrie Refinery 29. Multi oameni petrec cu partenerii lor doar cateva ore, noaptea, si in weekenduri. In aceasta perioada de autoizolare si de distantare sociala, tranzitia la un contact permanent, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, fara pauze, poate fi dificila, chiar insuportabila.
Intrebarea de la care porneste totul
Cu toate acestea, relatia poate fi salvata, spune Rachel Sussman, psihoterapeut si experta in relatii. In opinia sa, procesul porneste de la o intrebare simpla pe care trebuie sa i-o adresezi partenerului: „Ce astepti de la mine in urmatoarele zile?”. Odata inceput, dialogul se va indrepta spre nevoile fiecaruia si spre zonele in care pot fi facute compromisuri, arata Sussman.
De exemplu, sa zicem ca tu ai chef sa stati de vorba toata ziua, in timp ce partenerul lucreaza de acasa si ar dori sa lasati discutiile si glumitele pe mai tarziu, dupa 17:00, cand termina treaba. Daca stii dinainte asta, vei evita neintelegerile si frustrarile celuilalt cand bagi capul pe usa in birou si-l intrebi sau o intrebi ce face ca sa te alegi doar cu rugamintea de a iesi. Nu uita: nimeni nu-i poate citi chiar toate gandurile celuilalt.
Stabileste un program
Poate parea o prostie, dar un plan croit pentru fiecare zi poate face ca timpul petrecut in casa sa treaca mai usor. Si poate reduce si conflictele, spune Sussman. „Sa spunem ca o persoana trebuie sa vorbeasca toata ziua la telefon, iar cealalta are o slujba care necesita liniste, asta poate fi o problema”, explica ea.
Daca pui la punct un program zilnic, vei reusi sa gasesti mai usor solutiile. Poate ca persoana mai linistita si mai tacuta isi programeaza o pauza cand stie ca partenerul are cea mai lunga convorbire din ziua respectiva. Sau poate ca partenerii stabilesc cateva intervale orare in care nu vorbesc la telefon cu nimeni, oricine ar suna. Sau si mai bine – foloseste programul pentru a stabili orele de masa, cand poti vorbi pe indelete cu celalalt.
Tu stabilesti regulile
„Ai auzit asta de milioane de ori, dar acum e timpul sa o pui in practica: scoate-ti din vocabular ideea cu ‘tu stabilesti’. Cand iti muncesti mintea cu un proiect si partenerul stabileste ca este momentul perfect sa porneasca jocul video preferat si foarte zgomotos, e mai bine sa vorbesti cu el”, arata Moraya Seeger DeGeare, terapeut specializat in probleme de familie si de casnicie.
Covid-19: Trucurile unui astronaut te ajuta sa suporti mai usor izolarea
Ea sugereaza sa rezolvi repede impasul spunandu-i partenerului: „Trebuie sa ma pot concentra pe ceea ce am de facut, asa ca am nevoie sa fiu singura in camera asta. Te iubesc, ne revedem la ora cutare.” Si gata! Suna mai bine decat replica asta spusa la nervi: „Ai de gand sa ma scoti din sarite chiar acum?”.
Schimba lucrurile
Cand nu lucrezi, pastreaza atmosfera destinsa cautand sa faci lucruri noi, sugereaza DeGeare. „Acum aveti mai mult timp pe care de obicei nu-l aveati. Ce puteti face acum si altadata nu reuseati? E valabil si pentru o familie si pentru un cuplu”, spune ea.
Gatiti ceva bun impreuna, faceti ordine, urmariti un documentar pe care il aveati de mult timp in lista favoritelor, stati in pat si vorbiti, orice activitate impreuna e binevenita.
Sau lasa distractia deoparte si pune-ti intrebarile esentiale despre voi. Vei fi surprinsa cate lucruri puteti afla unul despre celalalt cand aveti timp pentru asta.
Foto: Shutterstock.com