Castele abandonate din Romania. Bijuterii arhitecturale ajunse in paragina, dar care inca atrag privirile turistilor

1
De Cristina Tudor
4 nov. 2020

In Romania sunt peste 200 de castele si poate si mai multe conace, multe dintre ele abandonate azi.

Majoritatea acestor castele au apartinut nobililor vremii, contilor si printilor austro-ungari, dar au ramas si altele, mostenire de la mai marii Tarii Romanesti si Moldovei. Cel mai multe dintre castele sunt situate, intr-adevar in Transilvania, principatul cu cea mai mare influenta din partea Imperiului Austro-Ungar.

Unele au fost distruse in primul si al doilea Razboi Mondial, altele la cutremurul din 1977, altele au fost ruinate sub flacarile vreunui incendiu. In perioada comunista au trecut in proprietatea statului roman, indiferent de proprietarul de drept al castelelor respective si au deservit drept spitale, leagane de copii, scoli sau grajduri ale fostelor CAP-uri. Dupa Revolutia din 1989, majoritatea au fost redate proprietarilor, mai precis urmasilor acestora, insa unele au ajuns cu adevarat in paragina, fiind abandonate.

Cu toate acestea, exista cateva castele in lista castelelor abandonate ce sunt adevarate capodopere de arta ce atrag privirile vizitatorilor, chiar daca nu mai au usi, ferestre, iar in salonul principal creste iedera. Astazi vom prezenta cateva dintre aceste castele abandonate din Romania, in speranta ca vom trezi interesul pentru cunoasterea operelor arhitecturale ale tarii de demult.

Castelul Kornis sau castelul cu inorogi

Castelul Kornis este unic in tara, sau cel putin a fost. Astazi se mai vad cateva ziduri impanzite de iedera si buruieni, insa cele doua statui ce intruchipeaza doi inorogi sculptati, strajuiesc in continuare locul acestei capodopere.

Castelul a fost construit de catre trei generatii si era cea mai frumoasa asezare din zona Transilvaniei. Cel care a inceput constructia a fost Kristof Kereszturi, iar dupa moartea acestuia, fiica sa s-a casatorit cu contele Kornis, un nobil maghiar ce a fost la un moment dat si guvernator al Transilvaniei. Acesta a adaugat mai multe constructii castelului initial, plus inca un etaj, a comandat frescele din saloanele principale si a decorat intr-un stil absolut superb castelul.

Nepotul lui, ultimul mostenitor, a fost cel care a adunat o biblioteca cu peste 9000 de volume rare si obiecte de arta nepretuite, a construit o scoala pentru alfabetizarea localnicilor, dar si un muzeu cinegetic. La venirea comunistilor a fost nevoit sa fuga din castel si s-a refugiat la Dej unde a fost contabil la o fabrica pana la finalul vietii sale, murind sarac si uitat de toata lumea. Comunistii au ars toate cartile si au distrus toate obiectele de arta ce au mai ramas dupa ce satenii au luat tot ce au putut de acolo, inclusiv struti si fazani impaiati din muzeu.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.