Iar cele mai mari cresteri sunt in sistemul prescolar, unde numarul gradinitelor particulare este mai mare de la an la an. In numai 10 ani, intre 2006 si 2016, numarul unitatilor de invatamant private din Romania aproape s-a dublat, iar in 2017, in capitala numarul gradinitelor private il depasise deja pe cel al gradinitelor de stat. Cea mai mare ingrijorare a celor care vor sa isi duca copilul in sistemul privat este legata de costuri. Am cautat sa vedem cat costa o gradinita privata si care sunt avantajele si eventualele dezavantaje ale sistemului privat prescolar in comparatie cu cel de stat.
La ce costuri sa te astepti daca vrei sa iti duci copilul la o gradinita privata
Spatiile super aglomerate, metodologia invechita si programul scurt sunt principalele motive care indeamna multi dintre parinti sa evite sistemul de invatamant prescolar de stat si sa caute o alternativa in sistemul privat. Iar ultimii ani au adus multiple variante din care sa poti alege.
Desi am fi tentati sa credem ca proximitatea este cea care conteaza in principal in alegerea unei gradinite private, in fapt altii sunt factorii principali de decizie: programul educational oferit de respectiva unitate de invatamant si, desigur, costurile pe care le implica. Pentru ca in ciuda aparentelor, cei mai multi dintre cei care aleg invatamantul privat nu sunt persoane cu venituri peste medie, ci sunt oameni care fac eforturi financiare ca sa le ofere copiilor un mediu placut si potrivit cu inclinatiile lor.
Preturile sunt extrem de variate in cazul gradinitelor private, insa cele mai multe folosesc acelasi sistem de calcul: taxa de scolarizare – cu plata lunara, trimestriala sau anuala, la care se adauga pretul mesei, care variaza intre 15 si 21 de lei pe zi. In mod firesc, daca anuntati din timp lipsa copilului in anumite zile de la gradinita, taxa pentru masa va fi scazuta din factura ulterioara.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.