Cat de fericite sunt femeile cu locurile lor de munca?

fericirea la job
1
De Roxana Dobrita
10 mart. 2020

Ne petrecem majoritatea timpului la munca, asa ca nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca programul, spatiul de munca si beneficiile acestuia ne influenteaza starea de bine.

Fericirea la job nu are o reteta universala, dar studiul realizat de Mindspace, Employee Happiness Survey, ne arata care sunt lucrurile de care angajatii au nevoie pentru a se simti impliniti. Vestile bune sunt ca 21% dintre romanii care isi desfasoara activitatea intr-un birou spune ca sunt foarte fericiti la munca, iar 61% dintre acestea sunt fericiti in majoritatea timpului petrecut la job.

Chiar daca rezultate sunt pozitive, o intrebare inca isi asteapta raspunsul: ce simt femeile despre joburile lor? Ce le place la locurile lor de munca, ce le displace si ce pot face angajatorii pentru a le face fericite la birou?

Conform celor care au participat la studiu, lucrurile par sa mearga intr-o directie buna: peste 71% dintre angajatele romane care isi desfasoara activitatea intr-un birou iubesc sau le place sa mearga la munca, iar acest lucru se incadreaza in media globala. Cu toate acestea, exista anumite schimbari pe care companiile le pot implementa pentru a se asigura ca angajatele lor sunt mai fericite si mai implinite cu munca lor.

Engagement.

Aproape 18% dintre angajatele din Romania spun ca nu exista nicio forma de evaluare a nivelului de engagement in companiile pentru care lucreaza. Chiar daca 95% dintre ele spun ca se simt implicate in ceea ce fac, tot este important ca angajatorii sa evalueze factorii care influenteaza acest lucru, pentru a se asigura ca nivelul ramane constant.

Intrebate despre motivele pentru care nu se simt implicate in joburile lor, 69% dintre femeile implicate in studiu au spus acelasi lucru: mediul de lucru care nu le inspira este cel mai important aspect. Asta inseamna ca se pot simti mai implicate daca angajatorul le asigura un spatiu de lucru mai placut.

Spatiile de coworking, cum este Mindspace, sunt populare si din acest motiv: ofera un mediu de lucru cu un design special, care promoveaza o atmosfera placuta pentru totii membri.

Flexibilitate.

Peste 55% dintre angajatii romani nu beneficiaza de flexibilitate. Mai mult, 16% dintre acestia spun ca nu pot ajunge sau pleca la birou la nici un minut diferenta fata de program. Iar daca ne uitam la flexibilitatea de care beneficiaza femeile, lucrurile stau chiar mai rau: peste 60% dintre angajatele romane spun ca au un program rigid, ceea ce nu le permite sa isi programeze activitatile intr-un mod convenabil.

Aceeasi lipsa de flexibilitate poate fi observata si in ceea ce priveste spatiul de lucru: 49% dintre angajatele din Romania lucreaza dintr-un singur birou. In plus, 80% dintre acestea au spus ca ar fi mai fericite la locul de munca daca ar lucra dintr-un spatiu care incurajeaza colaborarea.

Acesta este tipul de flexibilitate pe care il ofera spatiile de coworking si care este apreciat de majoritatea membrilor. In loc sa isi petreaca toata ziua in acelasi loc, angajatii pot alege sa lucreze intr-un fotoliu confortabil amplasat in spatiul comun sau sa lucreze dintr-un birou privat: spatii deschise dotate cu cabine telefonice dedicate discutiilor private, sali de intalnire si zone comune, acestea sunt doar cateva dintre elementele de care orice companie poate beneficia la Mindspace.

Motivatie.

Angajatii vor sa simta ca munca lor este apreciata si ca motivatia lor este rasplatita, iar un salariu bun este un important punct de pornire. Dar nu este singurul lucru care trebuie luat in calcul. Aproape 31% dintre angajatele romane spun ca cel mai important motiv pentru care se simt motivate este atingerea obiectivelor si rezultatelor stabilite.

Acesta este urmat indeaproape de sentimentul ca activitatea pe care o desfasoara are o semnificatie, optiune aleasa de 23% dintre femeile implicate in studiu. Pe locul trei se claseaza invatarea si dezvoltarea personala, cu un procent de 14%.

Ce pot face companiile pentru a-i sustine pe angajati in aceste zone este sa isi comunice in mod deschis obiective, sa ii implice pe angajati in anumite decizii sau sa le sustina proiectele. Acestea sunt cateva dintre lucruri ii vor ajuta pe angajati sa se identifice cu misiunea companiei, ceea ce inseamna ca vor veni la birou cu placere. Desigur, si niste cursuri de dezvoltare personala ar ajuta 😉

Deci, per total, angajatele romane sunt destul de fericite cu locurile lor de munca. Ceea ce, desigur, este o veste buna. Dar vestea si mai buna este ca acestea pot fi chiar si mai multumite si implicate in joburile lor, odata ce companiile le asculta si aplica macar cateva dintre sugestiile indicate de Employee Happiness Survey.

Mindspace este o companie care sustine femeile, fie ca este vorba despre membri sau despre angajate: 69% dintre angajatii Mindspace la nivel global sunt femei, 70% dintre managerii de nivel mediu sunt femei, iar echipa de conducere este formata, in mod egal din 50% barbati si 50% femei. Si, bineinteles, exista mii de membre talentate din Mindspace care vin zilnic la munca, contribuind la succesul companiilor lor.

Puteti afla mai multe despre activitatile Mindspace dedicate femeilor accesand acest link.

Foto: Getty Images