Ce inseamna daca ne plac (sau nu) filmele de groaza, potrivit unui psiholog

1
De Denisa Toma
4 nov. 2021

Pentru unii dintre noi, nimic nu se compara cu un film horror bun.

Stim, bineinteles, ca intamplarile nu sunt reale si poate tocmai de aceea sunt atat de interesante: suntem expusi la cele mai intunecate si infricosatoare parti ale naturii umane, fara sa simtim cu adevarat teama sau vina.

Dar cu toate acestea, de ce ne plac totusi astfel de filme? Si ce spune despre noi faptul ca iubim sau detestam filmele de groaza?

Iata cateva motive oferite de psihologul Chloe Carmichael pentru mindbodygreen.com:

Ne distrag atentia de la realitate

Pentru cei dintre noi care au o capacitate ridicata de disociere psihica – ce este asociata cu abilitatea de a ne transpune in povestea unei carti sau a unui film – filmele de groaza pot sa ne capteze total atentia.

10 moduri subtile prin care persoanele toxice te afecteaza mental si emotional

Timp de cateva ore, experimentam acea concentrare fizica si mentala pe care Mama Natura ne-a oferit-o pentru a face fata amenintarilor reale. Aceasta senzatie care iti capteaza toata atentia aproape ca te forteaza sa iei o pauza de la grijile de zi cu zi, care altfel te pot coplesi.

Pe de alta parte, daca ai o capacitate de disociere extrem de ridicata, este posibil sa simti ca filmele horror sunt prea intense. Poti sa te confrunti cu o senzatie de teama timp de cateva zile la rand dupa ce ai vizionat filmul, ceea ce iti ofera o stare neplacuta.

Sunt excitante

Filmele horror provoaca un raspuns in organism caracterizat prin cresterea ritmului cardiac si pauze de respiratie care au un efect excitant.

10 obiceiuri de un minut care iti schimba semnificativ viata in mai bine

De fapt, circuitele neurologice care ne fac sa tremuram si sa transpiram de frica se suprapun cu cele care ne produc placere in timpul excitarii sexuale.

Sunt o metoda sigura de explorare

Filmele horror reprezinta o modalitate de a satisface in siguranta partea intunecata a naturii umane. Este vorba despre un sistem psihologic de aparare numit sublimare, ce permite sa ne manifestam o latura a personalitatii pe care nu am putea sa o exprimam in mod direct in societate.

Psihologii considera ca este o abordare sanatoasa. De exemplu, psihanalistii presupun ca unii chirurgi isi satisfac in mod inconstient pornirile violente prin procesul acceptat de societate (si foarte util) de a taia oameni pe masa de operatii. De asemenea, boxerii care lupta in ring au gasit o modalitate acceptata de societate de a-si elibera agresivitatea.

Cum afecteaza traumele neprocesate tipurile de atasament pe care le adoptam in viata noastra?

Filmele de groaza pot face asta pentru noi, la o scara mult mai mica. Sunt modalitati inofensive si acceptate social de a explora partile noastre intunecate. Mai mult, filmele horror ne ofera posibilitatea de a face aceste explorari impreuna cu prietenii si familia, ceea ce ne asigura ca astfel de aspecte ale personalitatii noastre sunt normale si inofensive.

Foto: depositphotos.com