Ce le datoram femeilor care l-au trimis la inchisoare pe Harvey Weinstein pentru 23 de ani

1
De Teodora Tirca
12 mart. 2020

Annabella, Miriam, Jessica, Dawn, Lauren si Tarale – impreuna, ele au oprit un abuzator care se credea invincibil.

Cazul Harvey Weinstein nu a avut atat de mult ecou in Romania, insa e o poveste pe care trebuie sa o stie toata lumea, si mai ales toate femeile din lume. Pentru ca trebuie sa intelegem in sfarsit ca avem putere, ca avem o voce prin care ne putem apara chiar si de cei mai puternici abuzatori din lume.

Harvey Weinstein, producatorul american de filme care a dominat Hollywoodul zeci de ani, a fost condamnat ieri la 23 de ani de inchisoare pentru crime sexuale, in timp ce 6 dintre victimele care au declarat impotriva lui se aflau in sala de judecata, tinandu-se de mana, tremurand si plangand.

View this post on Instagram

To all the women who had that sickening feeling of having to choose between preserving their careers vs speaking out against their abuser, and who managed to find their voice, thank you. To those who chose otherwise, you’re loved & supported too. #Weinstein

A post shared by Megyn Kelly (@megynkelly) on

Sentinta nemiloasa, aplicata intr-o sala de judecata din Manhattan, ar putea inseamna ca Weinstein isi va petrece restul vietii in inchisoare, avand in vedere ca are 67 de ani si o sanatate precara. Acuzatul, care a intrat in sala intr-un scaun cu rotile, a declarat ca simte remuscari, insa e totodata „foarte confuz” cu privire la acuzatiile care i s-au adus.

De fapt, Weinstein a sustinut intotdeauna ca a avut consimtamantul femeilor pe care le-a abuzat sexual. Nu e prima oara cand auzim acest lucru de la un barbat care isi foloseste puterea si autoritatea pentru a le supune pe femei.

#MeToo

Decaderea lui Weinstein, al carui nume cu siguranta ti-a ajuns la urechi in acesti ani, a inceput in octombrie 2017, cand, dupa ani de zvonuri, mai multe femei l-au acuzat deschis de viol si hartuire sexuala. Povestile lor le-au motivat pe alte femei din toata lumea sa vorbeasca in sfarsit despre situatiile in care barbatii in roluri de putere le-au hartuit si le-au abuzat. Asa s-a nascut miscarea #MeToo – „Si eu”.

Judecatorul James A. Burke este cel care a dat sentinta de 23 de ani impotriva lui Weinstein, cu toate ca ar fi putut alege pedeapsa minima de 5 ani. Victimele sale si femei din toata lumea s-au temut ca averea si puterea lui Weinstein il vor ajuta sa scape cu pedeapsa minima, insa judecatorul a tinut cont de argumentele procurorilor, care l-au indemnat sa dea o sentinta lunga.

Doua dintre victimele abuzatorului au dat declaratii tulburatoare despre felul in care Weinstein le-a distrus vietile. Miriam Haley, care a declarat ca Weinstein a fortat-o la sex oral in 2006, a spus ca acesta i-a alterat iremedial viata, zdrobindu-i spiritul.

„Mi-a violat increderea si corpul si mi-a luat dreptul personal de a respinge avansurile sexuale”, a spus ea.

Weinstein nu si-a recunoscut niciodata faptele, sustinand ca el si victimele sale au „adevaruri diferite” si ca actele au fost consimtite. Judecatorul nu a fost miscat de declaratia lui si l-a condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru infractiunea asupra lui Miriam Haley, si inca 3 ani pentru violul asupra Jessicai Mann, o tanara actrita aspiranta, care a declarat ca a obligat-o sa faca sex intr-o camera de hotel din Manhattan.

Ce le datoram acestor femei curajoase?

Am simtit pana-n maduva oaselor durerea femeilor care au fost abuzate de acest barbat ce se credea invincibil, amintindu-mi ca la randul meu am tolerat acte de abuz, chiar daca nu la fel de grave, din partea barbatilor cu care am lucrat sau am mers la scoala, de teama ca nimeni nu-mi va lua apararea daca voi riposta. Imi era tema ca nici macar femeile nu ma vor crede.

Insa tacerea mea nu a facut decat sa le permita sa-si continue abuzurile asupra altor femei, zdrobindu-le spiritul, asa cum bine a punctat Miriam Haley.

Annabella, Miriam, Jessica, Dawn, Lauren si Tarale au creat un precedent favorabil pentru femei – au aratat ca ne putem uni impotriva abuzatorilor, ca lumea nu e insensibila la acest tip de durere. Multe femei din lume se simt acum mai in siguranta la locul de munca, pe strada sau la scoala datorita lor. Incet incet, hartuitorii vor intelege ca actele lor nu vor ramane nepedepsite si poate se vor gandi de doua ori inainte sa faca abuz de puterea lor.

Le datoram acestor femei nu doar sentimentul satisfactiei, ci si asumarea propriei forte. Forta de a vorbi, de a ne uni, de a ne apara una pe celalta. Suntem mai destepte, mai pregatite si mai puternice ca niciodata, si nu trebuie sa „dam” nimic in schimb pentru succesul nostru. Nici sefilor, nici profesorilor – niciunui barbat din viata noastra.

Foto: Getty Images.