Daca ai stat pe Netflix in timpul izolarii si ai urmarit toate episoadele din documentarul criminalistic „Tiger King”, sa stii ca nu esti singura. Peste 34 de milioane de oameni au vazut aceasta serie de sapte episoade de la lansarea, pe 20 martie. Este unul dintre cele mai de succes programe realizate de Netflix.
Dar oare de ce au atat succes documentarele si serialele de acest gen in timpul pandemiei? Insider a discutat cu psihoterapeuta Rachel Snyder si Faith M. Sproul, psiholog, pentru a afla cum ne petrecem timpul in perioada carantinei si ce efect are televizorul asupra sanatatii mentale.
De ce ne uitam atat de mult la TV?
„Din punct de vedere personal si profesional, cred ca motivul pentru care sfarsim pe canapea uitandu-ne la televizor cand vrem sa fim productivi tine de un mecanism care ne ajuta sa facem fata situatiei”, spune Snyder, psihoterapeuta din Michigan. „Sa stai in fata televizorului este cel mai usor mod de a te deconecta de stres sau de lucrurile pe care nu vrei sa le faci. Asta fac multi oameni pentru a-si reveni dupa o zi luna sau un eveniment stresant”, adauga ea.
In plus, oamenii simt nevoia sa evadeze, spune Sproul, psiholog in Washington DC.
„Inainte, oamenii se uitau la TV ca sa evadeze din timpul petrecut muncind. Acum avem nevoie sa scapam de frica si anxietate pe care acest eveniment le provoaca”, spune Faith M. Sproul.
Dar daca vrem sa scapam de teama si de anxietate, atunci de ce ne uitam la programe precum „Tiger King” si „Outbreak”? „Multi dintre noi optam pentru filme care au ca tema apocalipsa, precum ‘Contagion’ sau ‘Outbreak’. Nu sunt neaparat niste alegeri rele, pentru ca ne ofera o privire inspre cele mai rele scenarii cu un final definit comparativ cu incertitudinea pe care oamenii o traiesc acum”, raspunde Sproul. „Dar acestea le poate provoca si mai multa anxietate unora. E important sa devii mai constient despre cum te pot afecta televiziunea si filmele ca sa poti sa-ti ajustezi in consecinta optiunile”, arata ea.
Ce recomanda expertii sa vezi la TV
Comediile, documentarele si filmele de familie sunt alegeri bune pentru aceste zile, spun cei doi specialisti: „Chiar acum, este foarte important ca oamenii sa-si pastreze o stare de spirit buna. Fiindca suntem inundati cu un continut extrem de serios, comediile, show-urile care iti dau o stare de bine pot oferi umorul de care avem nevoie pentru a ne bucura de echilibru in viata de zi cu zi.”
Sproul recomanda titluri precum „Parks and Recreation”, „Friends” si „The Good Place” sau filmele „Paddington 2” si „La La Land”.
„Cercetarile au aratat ca umorul este antrenant si ne poate da o iesire din stres, teama si anxietate”, spune Sproul. Dar este important sa stii ce functioneaza pentru tine, precizeaza ea, adaugand ca nu poate vorbi in numele tuturor: „Personal, nu m-as uita la filme horror intr-o perioada ca asta, dar poate fi genul preferat al altcuiva. Genul familie poate fi mai confortabil pentru cineva, dar ii poate face rau cuiva care si-a pierdut familia.”
Synder recomanda comedii si filme de familie cu aventuri. „Foloseste-ti propriile criterii pentru a decide ce te face sa te simti mai bine. Doar aminteste-ti ce-i trebuie creierului tau, astfel iti hranesti sanatatea mentala”, spune ea.
Ce sa vezi la televizor pentru sanatatea ta mentala
Daca regreti tot timpul ca lasi pentru mai tarziu filmele si show-urile preferate de pe platformele de streaming, tine cont de faptul ca exista un intreg camp de cercetare despre modul in care filmul imbunatateste sanatatea mentala – se numeste terapie cinematografica. „Multi terapeuti le prescriu clientilor emisiuni TV sau filme pentru a-i ajuta sa depaseasca probleme similare din viata lor”, explica Sproul.
Asadar, in timpul pandemiei poti sa-ti imbunatatesti sanatatea mentala. Cercetarile au aratat ca urmarind cum se descurca personajele din filme, poti invata cum sa traiesti emotiile intense in situatii extraordinare, cum este pandemia.
Cat de mult putem sa ne uitam la televizor?
Americanii au estimat ca timpul petrecut in fata televizorului va creste cu 60%, arata un raport Nielsen care a luat in considerare datele din crize anterioare, precum uraganul Havey din Texas.
Dar cat de mult ar trebui sa stam la televizor si cand e cazul sa-l inchidem? Snyder recomanda doua ore, echivalentul a doua episoade de cate o ora dintr-un serial sau a unui film intreg. „Asta pentru a limita timpul care tinde sa creasca. Daca il pornesti cu ideea ca poti urmari doua episoase si apoi este timpul sa faci altceva, ai sanse mai mici sa stai ca sa vezi tot sezonul. E ca si cum ti-ai fixa un obiectiv”, explica Snyder.
„In astfel de vremuri, e de asteptat ca oamenii sa se uite mai mult la TV, dar tot este o idee buna sa se limiteze si sa-si faca timp si pentru alte activitati, de exemplu pentru exercitii in casa”, arata Sproul.
„Exista o diferenta intre timpul pozitiv si cel negativ petrecut in fata televizorului. Apelurile de pe FaceTime cu familia si filmele tale preferate sunt exemple pozitive, pentru ca te ajuta sa construiesti ceva. Dar sa nu te misti de pe canapea si sa te uiti toata ziua la televizor si sa stai pe Facebook si pe Instagram este ceva nesanatos”, explica Snyder.
Cum reduci stresul indus de stirile despre COVID-19 in timp ce ramai informata
Experta adauga ca exista o corelatie intre timpul petrecut in exces la televizor si probleme precum depresia si anxietatea. Un studiu din 2017 a descoperit ca depresia moderata si cea severa la adultii americani a crescut cand ei petreceau mai mult de sase ore pe zi in fata unui ecran.
In plus, ca intotdeauna, conteaza si ce alegi. Snyder te sfatuieste sa-ti petreci cea mai mare parte a zilei departe de ecrane. Fie ca asculti radio, un podcast audio, fie ca citesti, faci un puzzle sau asculti muzica, important e sa nu te bazezi doar pe televizor ca sa-ti umpli timpul cu ceva.
Foto: Unsplash.com