Cuibareste-te pe fotoliu sau pe pat si intra in lumea cartilor pe care ti le recomand cu multa dragoste:
1. Scrisorar – Mihail Siskin
Scriitorul rus nominalizat la Nobel nu mai are nevoie de nicio introducere. Scrisorar este un roman care va ramane in istoria literaturii prin temele abordate (iubire, razboi, umanitate, traire), dar si prin stilul inconfundabil al scrierii lui Siskin.
2. Invitatia la vals – Mihail Drumes
Un alt Mihail, de data aceasta un autor al plaiurilor mioritice ne redefineste notiunea de roman de dragoste cu Invitatia la vals. Tudor Petrican si Mihaela Deleanu vor ramane in amintirea ta, protagonistii dand viata unei iubiri induiosatoare.
3. Anna Karenina – Lev Tolstoi
Romanul lui Tolstoi este in mod clar o capodopera a literaturii universale, surprinzand esenta feminitatii, tumultul si sensibilitatea exacerbata prin personajul Anna Karenina, o femeie care se pierde in propria absolutizare a iubirii romantice.
4. Dama cu camelii – Alexandre Dumas fiul
Romanul Dama cu camelii a fost publicat in 1848, in Paris. Povestea curtezanei Marguerite Gautier a facut inconjurul pamantului, nascandu-se astfel un roman de dragoste ce s-a impus in topul cartilor de dragoste din toate timpurile.
5. La rascruce de vanturi – Emily Brontë
Deoarece Emily a murit la varsta de treizeci de ani, acest roman este si singurul care-i poarta semnatura. Povestea de dragoste dintre Heathcliff si Catherine mistuie si consuma sufletele celor doi indragostiti, dar are un impact fatal si asupra destinelor celor din jurul lor. Patima iubirii este redata extraordinat de penita scriitoarei, sora lui Charlotte si Anne Brontë.
6. O iubeam – Anna Gavalda
Romanul O iubeam a scriitoarei franceze a fost o surpriza foarte placuta. Aparent scris simplu, contureaza o poveste uluitoare prin firescul ei. Si toate acestea in doar 170 de pagini.
7. Enigma Otiliei – George Calinescu
Iata, un roman cu greutate, la propriu si la figurat. Iubirea dintre Felix si Otilia este intregita de elementele balzaciene ale acestei scrieri de o mare complexitate si proderie psihologica, care daca ar fi fost publicata in Franta, poate ca ar fi conturat un nou tip de roman: calinescian.
Citeste continuarea pe Eva.ro.
Foto: Shutterstock.com.