Cand te hotarasti sa slabesti si imparti acest obiectiv cu cei din jur, fiecare va avea ceva de spus. Prietena ta iti va recomanda o dieta incercata de ea, mama iti va spune ce sa faci ca sa scazi cat mai repede in greutate, iar colega ta te va indruma spre un anumit tip de exercitiu sau un numar zilnic de calorii.
Desi toata lumea are, cel mai probabil, intentii bune, de-a lungul anilor s-au propagat o multime de mituri despre slabit, mituri pe care daca le crezi si pe care daca le aplici, nu vei obtine niciodata rezultate pe termen lung. Iata care sunt acestea si de ce sa renunti la ele!
1. Toate caloriile sunt la fel, deci poti manca orice doresti atat timp cat nu depasesti un numar zilnic de calorii.
O pizza care are 500 kcal nu va fi niciodata „egala” cu o salata care are tot atatea calorii. Desi numarul poate fi identic, nutrientii din fiecare fel de mancare sunt procesati diferit si au efecte distincte asupra siluetei si, mai ales, sanatatii tale.
Cum iti afecteaza pijamalele somnul si ce recomanda specialistii sa porti noaptea
Asadar, cand te apuci de slabit, nu lua in calcul doar numarul de calorii. Mai degraba, evita alimentele ultraprocesate si indreapta-ti atentia spre alimente complete, satioase si sanatoase, pecum ovazul, leguminoasele, alaturi de fructe si legume de sezon.
2. Suplimentele pentru slabit te ajuta sa iti atingi mai repede si mai usor scopul.
Ceaiuri, creme, comprimate, capsule, pastile efervescente… Industria suplimentelor pentru slabit este atotcuprinzatoare. De cele mai multe ori, produsele de acest fel nu numai ca nu dau rezultate sustenabile, dar pot fi si periculoase pentru organism.
Ele functioneaza suprimand foamea sau impiedicand absorbtia anumitor substante din alimente, astfel interferand cu procesele naturale ale corpului. Evita-le pe cat posibil si axeaza-te pe hrana sanatoasa si cat mai completa!
3. Trebuie sa ajungi la un anumit numar de kilograme pentru a fi sanatoasa sau „normala”.
Cu siguranta, ai vazut tot felul de tabele si grafice pe Internet. Greutatea x este considerata sanatoasa, in timp ce greutatea y este periculoasa pentru sanatate. Adevarul este ca nu exista un numar magic la care trebuie sa ajungi pentru a slabi sanatos.
Nu urmari scaderea in greutate dupa numarul de kilograme, ci mai degraba dupa cum te simti in corp. Scopul tau ar trebui sa fie sa ai un trup zvelt, plin de energie, care sa functioneze corect.
4. Daca mananci prea multe grasimi te ingrasi, deci pentru a slabi trebuie doar sa elimini grasimile.
Termenul de „grasime” este folosit in mod peiorativ, iar multe persoane considera ca grasimea este de vina pentru tot. De fapt, te poti ingrasa si de la prea multi carbohidrati, si de la prea multa proteina. Un macronutrient nu poate fi vinovatul universal pentru cresterea in greutate. Prin urmare, acesta nu poate reprezenta nici solutia rapida.
Pentru a slabi, este important sa adopti un stil alimentar echilibrat, din care sa nu excluzi total grasimile. Pastreaza-le in dieta pe cele sanatoase, precum cele gasite in uleiul de masline si in avocado. Acestea sunt necesare organismului mai mult decat crezi!
5. Daca vrei sa mananci mai putin si sa slabesti, nu trebuie decat sa sari peste una dintre mese.
Este posibil sa fi incercat deja aceasta tactica si sa ii fi simtit efectele negative pe propria piele. Omiterea unei mese poate duce la infometare, dureri de stomac, precum si alte probleme destul de complexe.
Daca vei reusi sa scazi numarul de calorii astfel, o vei face avand in stare permanenta de oboseala si de agitatie. Iar daca nu vei reusi, te vei surprinde mancand excesiv la final de zi, pentru a suplini lipsa de hrana de pe parcursul zilei.
Solutia corecta si sustenabila este sa iei toate cele trei mese, plus doua gustari daca simti nevoia. In schimb, ajusteaza cantitatea de mancare. Astfel, nu iti va fi niciodata extrem de foame si vei reusi sa iti pastrezi alimentatia curata.
Foto: depositphotos.com