Ciupercile se folosesc de sute de ani si chiar Hipocrate le mentiona valorile medicinale in scrierile lui, candva, in jurul anului 400 iHr. Au inceput sa creasca in aer liber intamplator si pana in 1652 nu s-a mentionat undeva ca ar fi fost cultivate. La inceputuri, cand au fost descoperite, nu era consumate ca hrana, era folosite ca medicamente naturale in lumea intreaga si abia in 1894 a fost proiectata si construita prima structura de crestere a ciupercilor. Aceasta a fost ridicata in Chestr County, Pennsylvania, azi cunoscuta drept capitala mondiala a ciupercilor.
Conform American Mushroom Institute, intre 2016 si 2017, recolta de ciuperci in SUA a fost de aproape 450 de milioane de kilograme, ceea ce se ridica la o valoare de 1,22 miliarde de dolari. Pretul mediu pe kilogram este de 2,60 dolari. Cu toate acestea cele mai scumpe ciuperci din lume ajung sa coste si 10 mii de dolari kilogramul.
In lumea ciupercilor, exista cultivatori si culegatori pe tot globul, iar cele mai scumpe ciuperci comestibile din lume sunt considerate adevarate delicatese. Unele dintre ele sunt salbatice si aproape imposibil de cultivat si recoltat.
Sa vedem totusi care sunt cele mai scumpe ciuperci din lume si unde se gasesc.
Ciuperca vierme sau ciuperca tibetana – 2000 de dolari 200 de grame
Aceasta ciuperca paraziteaza si creste in corpurile omizilor de molii fantoma. Odata ajunsa in omida, ciuperca isi mananca gazda vie. Omizile mor incet, ajungand sa fie mumificate in pozitie verticala pe suprafata pamantului. La inceputul primaverii, ciuperca iese din omida moarta si se arunca chiar prin cap pentru a ajunge la baza solului. Ciupercile lungi si subtiri, cu varfuri rotunde, sunt usor de recoltat si foarte pretuite in Himalaya si in Platoul Tibetan, la altitudini cuprinse intre 3.000 pana la 5.000 de metri. Barbatii tibetani cred textele antice care indica ciuperca ca afrodiziac. Yartsa de cea mai buna calitate se vinde cu aproximativ 2.000 de dolari pentru 250 de grame.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.