Cum poti transforma discutiile dramatice cu prietena ta in conversatii constructive

1
De Irina Constantin
9 iun. 2020

Este ceva terapeutic in barfele si discutiile dramatice purtate cu prietena cea mai buna… Sau poate ca nu.

Stati la telefon sau la cafea ore intregi, plangandu-va reciproc de momentele dificile de peste zi sau din ultima vreme. Ea te intelege pe tine, tu o intelegi pe ea. Va gasiti consolarea impreuna sau va amplificati reciproc starile negative?

15 moduri de a-ti imbunatati starea de spirit cand esti cu moralul la pamant

Nimeni nu te asculta mai bine decat prietena ta de suflet. Ei ii poti spune orice, caci nu te vei simti niciodata judecata sau criticata pentru felul in care reactionezi cand esti suparata sau nervoasa.

Totusi, specialistii spun ca „vaicarelile” intre prieteni se pot transforma usor intr-un ritual, in care a te plange devine normal, chiar si atunci cand nu ai un motiv real.

Cum sa transformi discutiile dramatice in conversatii constructive: 3 perspective

1. Identifica scopul discutiei

Orice dialog are un scop. Inainte sa discutati ore intregi despre aspectele suparatoare si sa va adanciti in negativitate, intreaba-te care este scopul acestui lucru.

De ce ai nevoie din partea prietenei tale: sustinere, empatie, sprijin emotional, incurajare, umor? In functie de nevoile tale, vei putea sa ghidezi discutia si sa o transformi intr-o conversatie utila si constructiva pentru amandoua.

Vindeca-ti subconstientul. 3 tehnici simple pentru a smulge negativitatea din radacina

In cazul in care prietena ta este cea care are ceva pe suflet, este la fel de important sa reperati impreuna scopul discutiei voastre. Intreab-o cum o poti ajuta cel mai bine in acel moment. Acest lucru va scurta „vaicareala” si va pune accent pe sustinere, ajutor si solutii.

2. Verifica importanta reala a subiectului

De foarte multe ori, cadem in cercuri vicioase de care nu suntem constiente initial. Astfel, impulsul de a te plange la telefon dupa o zi plina apare fara intarziere.

Fara sa iti dai seama, incepi sa vorbesti cu prietena ta despre lucruri marunte, cu o atitudine negativa. Facand un pas in spate, realizezi ca intamplarile respective nu sunt atat de importante, iar vaicareala generala ar putea fi inlocuita cu niste conversatii constructive.

5 semne ca persoana pe care tocmai ai cunoscut-o iti va deveni prietena apropiata

De aceea, ori de cate ori discutia voastra incepe cu „sa vezi ce mi s-a intamplat azi!” sau „hai sa-ti povestesc ce m-am enervat in trafic!”, luati o pauza si treceti prin filtrul ratiunii.

Este in regula sa povestiti momente dificile pentru a va descarca emotiile negative si pentru a scapa de ele. Totusi, adancirea in subiecte superficiale, dar care va consuma energia, este total inutila si poate fi inlocuita cu discutii mai productive.

3. Valideaza ideea ca va plangeti pentru a va conecta

Stii acel moment in care prietena ta spune ca a avut o zi groaznica, apoi te intreaba ce faci, iar tu te simti constransa sa te axezi tot pe partea negativa a zilei tale? Faci asta tocmai pentru a empatiza si pentru a fi alaturi de amica ta.

Oamenii se conecteaza, uneori, prin suferinta. Drept urmare, cand va plangeti una alteia, se poate forma un sentiment de apartenenta, de validare si de iubire. Este un lucru natural, insa poate fi controlat prin prezenta.

Daca banuiesti ca este si cazul tau si al prietenei tale, discutati si ganditi-va impreuna cum ati putea sa va conectati intr-un mod mai sanatos pentru fiecare dintre voi. Poate veti dori sa discutati, mai degraba, despre hobby-uri comune, despre dorinte si visuri marete. Cu siguranta, va vei simti mult mai conectate astfel!

Foto: Getty Images.