Burnout-ul de Sarbatori apare atunci cand vrei sa faci multe intr-un timp scurt. Sarcini de final de an la serviciu, goana dupa cadouri, aglomeratia din oras si din magazine, toate isi pun amprenta asupra starii tale de spirit. Este un termen care descrie „epuizarea mentala, fizica si emotionala pe care o poate experimenta cineva in timpul sau dupa sezonul sarbatorilor”, a declarat pentru Insider psihoterapeutul Michelle Felder, fondator si CEO al Parenting Pathfinders.
Ce se intampla in corp cand apare burnout-ul de Sarbatori
Cand apare epuizarea, cele mai simple sarcini pot parea coplesitoare. S-ar putea sa te simti nelinistita sau demotivata, in timp ce parcurgi intreaga lista de lucruri de facut.
Atunci cand esti stresata, corpul tau are tendinta de a reactiona prin declansarea raspunsului de lupta sau de fuga. Pe masura ce sistemul tau nervos se activeaza, acest lucru declanseaza o reactie chimica in creier, inclusiv eliberarea de hormoni care „te pregatesc sa fugi spre siguranta sau sa faci fata amenintarii din fata ta”, a explicat Felder.
Printre simptomele fizice care descriu un burnout se numara respiratia superficiala, cresterea ritmului cardiac, tensiunea musculara si transpiratia palmelor. „Pentru creier, stresul este stres. Prin urmare, se declanseaza aceleasi mecanisme fiziologice, indiferent de context”, a spus Felder.
In plus, pregatirea pentru sarbatori poate duce la epuizare emotionala. S-ar putea sa te simti obosita sau sa devii irascibila. Sarbatorile inseamna si intalniri cu multe persoane, iar unele dintre acestea s-ar putea sa contribuie la starea mentala neplacuta, prin atitudinea lor. Specialistii recomanda sa abordezi cu mult calm reuniunile de familie.
Cum sa stabilesti limite sanatoase cu familia, fara sa ii ranesti pe cei dragi
Cum sa previi si sa reduci burnout-ul de Sarbatori
Fii atenta sa nu te suprasoliciti in ceea ce priveste timpul, energia si finantele. Ia-ti timp sa te reincarci si sa te regrupezi oricand simti nevoia. Fii blanda cu tine si nu te compara cu alti oameni.
Prioritizarea conexiunii si a relatiilor, mai degraba decat a decoratiunilor si a lucrurilor, poate fi utila pentru a-ti mentine concentrarea asupra a ceea ce conteaza cel mai mult in timpul sarbatorilor”, explica psihoterapeutul Michelle Felder.
Specialistii spun ca cel mai bun mod de a reduce burnout-ul de Sarbatori este sa iesi din starea de pilot automat si sa faci lucrurile cat mai constient si cu intentie. Alege sa nu pui presiune pe tine doar pentru anumite practici sociale, ci priveste spre interiorul tau.
Aminteste-ti ca nu trebuie sa-ti sacrifici linistea in incercarea de a-i face fericiti pe ceilalti”, mai spune Felder.
Asadar, invata sa te pui pe primul loc si sa-ti rezervi timp pentru tine sau pentru relatia de cuplu. Nu trebuie sa bifezi tot ce ai pe lista. De fapt, nimic nu trebuie. Respira adanc si gandeste-te ce iti bucura cu adevarat sufletul in aceasta perioada si fa acele lucruri.
Craciun in doi: Cum sa-ti faci amintiri speciale de Sarbatori, alaturi de partenerul tau
Transforma aceste sarbatori dintr-o lista continua de sarcini si termene limita intr-o lista de impliniri emotionale si bucurii. Asa vei reusi sa eviti epuizarea si sa te bucuri cu adevarat de magia Craciunului.
Foto: Freepik.com