Dar vorba aceea, “e prea frumos ca sa fie adevarat” se transforma mult prea des in realitate, iar la adapostul negurii internetului este foarte simplu sa ajungi victima unor talhari virtuali care dispar cu banii tai reali. Este important sa stii cum sa te feresti de inselatorii in mediul online, asa ca am pus cap la cap cateva dintre cele mai frecvente metode de pacaleala pe internet si felul in care te poti proteja.
Vanzarea de produse care nu exista sau sunt defecte
Achizitionarea de produse sau servicii pe internet a devenit pentru multi dintre noi aproape la fel de fireasca precum mersul la magazin pentru paine proaspata sau lapte. Iar pandemia a accelerat si mai mult acest fenomen, oamenii preferand sa faca inclusiv cumparaturile de alimente cu ajutorul magazinelor virtuale sau al aplicatiilor pentru mobil.
Apetitul pentru cumparaturi online i-a incurajat insa si pe cei care obisnuiesc sa castige de pe urma naivitatii sau neatentiei altora, prin urmare poti gasi site-uri si pagini de Facebook sau alte retele sociale care promoveaza produse extrem de atractive, la preturi fara concurenta. Din pacate, multi dintre cei ce ajung sa le comande afla si de ce nu au concurenta: pentru ca ori nu primesc nimic in schimb, ori primesc produse deteriorate sau de o calitate execrabila.
In cazul site-urilor cu magazin online puteti verifica destul de simplu daca sunt de incredere sau nu.
Orice astfel de magazin trebuie sa foloseasca o conexiune securizata HTTPS. Apoi puteti cauta sa vedeti data la care a fost inregistrat sau cine ii sunt proprietarii. Daca lucrurile acestea vi se par prea complicate exista servicii gratuite care le analizeaza in locul vostru, dar si daca are activitati suspecte sau reclamatii pentru inselatorii online. Printre cele mai utilizate servicii de acest gen sunt: Scamadviser si ScamFoo.
In cazul cumparaturilor de pe diverse pagini de pe retelele sociale lucrurile sunt un pic mai complicate. Cel mai simplu este sa verifici review-urile, dar in multe dintre cazuri acestea sunt dezactivate tocmai pentru a acoperi mai bine inselatoria. Acelasi lucru este valabil si in cazul comentariilor negative, care pot fi sterse si chiar blocate. Cel mai bine este sa dai o cautare in reteaua respectiva dupa numele paginii si sa vezi daca gasesti opinii despre el.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.