Cum se depoziteaza corect fructele si legumele vara ca sa reziste mai mult si sa ramana aromate

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 iun. 2024

Vara este sezonul abundentei, cand piatele sunt pline. Cu toate acestea, temperaturile ridicate si umiditatea pot accelera deteriorarea produselor perisabile.

Fructele si legumele trebuie pastrate corespunzator daca vrei sa te bucuri de nutrientii si aromele lor.

Separa fructele de legume

Etilena este un gaz natural produs de unele fructe care accelereaza maturarea si, implicit, deteriorarea altor produse. Fructele care produc cantitati mari de etilena sunt merele, bananele, piersicile si perele. Acestea trebuie depozitate separat de legume si alte fructe care sunt sensibile la etilena, cum ar fi salata verde, morcovii si castravetii.

Depozitarea la temperatura corecta

Rosiile nu se tin in frigider, deoarece frigul le poate afecta textura si gustul. Pastreaza-le la temperatura camerei, departe de lumina directa a soarelui.

Bananele se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei. Daca doresti sa incetinesti procesul de maturare, poti sa le infasori coditele in folie de plastic sau de aluminiu.

Pastreaza avocado la temperatura camerei pana se coace, apoi poti sa il transferi in frigider pentru a-i prelungi prospetimea.

Fructele de padure (capsuni, afine, zmeura) trebuie pastrate in frigider pentru a preveni mucegairea. Spala-le doar inainte de consum, pentru a evita ca apa sa accelereze deteriorarea fructelor.

Morcovii si telina se tin in sertarul pentru legume al frigiderului, intr-o punga de plastic perforata pentru a permite circulatia aerului.

Inveleste salata verde in hartie de bucatarie usor umeda si depoziteaz-o intr-o punga de plastic perforata pentru a mentine umiditatea fara a o lasa sa se inmoaie.

Salata cu rucola, capsune, menta si branza de capra: Ideea perfecta pentru o cina de vara

Pastreaza merele in frigider, intr-o punga de plastic perforata sau intr-o casoleta speciala pentru fructe. Pastreaza citricele la temperatura camerei daca le vei consuma in cateva zile.

Depoziteaza strugurii in frigider, intr-o punga de plastic perforata sau intr-un recipient deschis.Nu-i spala inainte de depozitare. Spala-i doar inainte de consum pentru a preveni mucegairea.

Pastreaza pepenii intregi la temperatura camerei. Dupa ce sunt taiati, depoziteaza-i in frigider, acoperiti cu folie de plastic.

Alte sfaturi pentru fructele si legumele de vara

Fructele si legumele taiate sau decojite trebuie depozitate in recipiente etanse pentru a preveni oxidarea si pierderea de umiditate.

Majoritatea frigiderelor au sertare special concepute pentru legume si fructe, care permit reglarea nivelului de umiditate. Seteaza sertarul pentru legume la o umiditate ridicata pentru a preveni uscarea acestora si sertarul pentru fructe la o umiditate scazuta pentru a evita acumularea de umezeala excesiva.

Cum sa spalam corect fructele si legumele ca sa nu ne imbolnavim

Inspecteaza regulat fructele si legumele depozitate pentru a identifica si indeparta orice produs care incepe sa se deterioreze. Un singur fruct stricat poate accelera deteriorarea celor din jur.

Bucura-te de fructele si legumele verii, consumandu-le in diverse forme si mananca-le cat mai repede dupa achizitionarea lor pentru a te bucura de prospetime! Pofta buna!

Foto: depositphotos.com