Bineinteles, fiecare familie are propriile sale traditii de sarbatori, dar fiecare tara sau zona are obiceiurile sale. Iata cum se celebreaza Craciunul in lume:
Oamenii din Filipine sarbatoresc Craciunul timp de cinci luni
Perioada Craciunului dureaza in Filipine aproape jumatate de an. Decoratiunile se instaleaza inca din septembrie, iar atmosfera festiva nu se incheie pana la prima duminica din ianuarie. Cei mai multi oameni isi decoreaza locuintele cu lampioane din hartie numite „parols” si iau o cina bogata in familie in Ajunul Craciunului, numit „Noche Buena”.
In Japonia se mananca KFC de Craciun
In Japonia, Craciunul este mai mult o sarbatoare moderna decat una religioasa, asa cum se intampla in tarile predominant crestine. De fapt, este considerata o zi romantica pentru cupluri, iar numeroase familii din Japonia sarbatoresc Craciunul printr-o masa surprinzatoare: pui in crusta crocanta de la KFC.
In Polonia, inainte de Craciun trebuie sa tii un peste in cada
Participarea la slujbe religioase si oferirea de cadouri sunt principalele traditii de Craciun in Polonia. La masa de Craciun se serveste de obicei crap. Desi cele mai multe persoane cumpara peste de la supermarket, este considerat traditional ca gospodina sa tina un crap viu in cada timp de cateva zile inainte de Craciun. Aceasta trebuie sa ucida pestele inainte de a-l gati. Se spune ca solzii crapului aduc noroc.
Aceasta traditie este populara si in Cehia, Slovacia, Austria, Germania si Croatia.
Finlandezi sarbatoresc Craciunul la sauna
In Finlanda, una dintre cele mai importante sarbatori este Sfanta Lucia, care are loc pe 13 decembrie. In aceasta zi, fiica cea mare din fiecare familie poarta o roba alba si o coroana din lumanari, apoi imparte familiei chifle, prajituri, cafea sau vin fiert.
In Ajunul Craciunului, numeroase familii de finlandezi merg la sauna pentru a se relaxa sau merg la cimitir pentru a-i comemora pe cei dragi. La masa de Craciun, felul principal este un terci care contine o migdala ascunsa. Cine gaseste migdala, va avea noroc intreg anul.
In Marea Britanie se agata sosete la capatul patului
Familiile din Marea Britanie agata sosete la capatul patului, in care sunt puse cadouri. La masa de Craciun se poarta pe cap coroane din hartie. Pocnitori din hartie care explodeaza si lanseaza confetti sunt principala distractie a copiilor de sarbatori. A doua zi de Craciun este sarbatorita Boxing Day, care este un tip de Black Friday.
In Croatia se curata ghetutele
Cele mai multe familii din Croatia sarbatoresc Craciunul cu o coroana de Advent realizata din ramuri verzi. Coroana include patru lumanari de culori diferite care simbolizeaza speranta, pacea, bucuria si dragostea. In Croatia, copiii isi curata ghetutele si le asaza langa fereastra pentru ca Mos Nicolae sa le umple cu cadouri. Dar copiii care nu au fost cuminti pot primi nuiele aurii de la Krampus, monstrul Craciunului.
Grecii lasa o candela sa arda de Craciun pentru a alunga spiritele rele
Grecia este o tara predominant crestin-ortodoxa, iar oamenii participa la miezul noptii la slujbe si tin post. Familiile stropesc casa cu apa sfintita pentru a tine la distanta „kallikantzaroi”, spirite rele care pot intra pe horn si care aduc necazuri. De asemenea, focul aprins in vatra timp de 12 zile inainte de Craciun tine spiritele rele la distanta. Traditia de Craciun mai include cadouri aduse de Sfantul Vasile, colinde si dulciuri precum baclava sau turta dulce.
Craciunul in Australia se sarbatoreste pe plaja
Iarna in Australia vine in luna iulie, iar cea mai mare parte a tarii are temperaturi ridicate de sarbatori. Prin urmare, australienii sarbatoresc Craciunul printr-un gratar pe plaja. Familia si prietenii se strang la masa si consuma in special creveti, homari si dulciuri, apoi joaca cricket sau inoata.
In Argentina, Craciunul se sarbatoreste cu artificii
Artificiile sunt lansate la miezul noptii de Ajun, dupa ce familiile au servit masa de Craciun. Oamenii participa apoi la petreceri care dureaza intreaga noapte. Familiile aprind si lanseaza lampioane din hartie in noaptea de Craciun.
Craciunul este sarbatorit pe 7 ianuarie in Ucraina
In Ucraina este sarbatorit Craciunul pe rit vechi, ceea ce inseamna ca este folosit Calendarul Iulian pentru stabilirea sarbatoritlor religioase. Prin urmare, in Ucraina Craciunul se celebreaza pe 7 ianuarie, nu pe 25 decembrie. In mod traditional, masa de Craciun se ia atunci cand apare prima stea pe cer. Colindele in jurul mesei sunt un alt obicei respectat in Ucraina.
In SUA, copiii lasa fursecuri si lapte pentru Mos Craciun
Copiii din America lasa prajiturele si un pahar cu lapte pentru Mos Craciun in noapte de Ajun, in speranta ca se vor trezi si vor gasi cadouri aduse de el sub brad. Cadourile sunt fie puse sub brad, fie in sosete agatate de semineu. Cele mai multe familii mananca la cina de Craciun jambon sau friptura de vita si beau lichior de oua.
Oamenii din Spania isi deschid cadourile de Boboteaza
In loc sa deschida cadourile in ziua de Craciun, cele mai multe familii din Spania isi deschid cadourile pe 6 ianuarie, cand se sarbatoreste Boboteaza. Aceasta zi reprezinta in Spania ziua in care cei trei magi i-au adus cadouri micului Iisus. In Ajunul Craciunului sau de Craciun, oamenii iau masa in familie si consuma in special fructe de mare printre care homari, scoici sau crabi.
In India se aprind lampioane
Desi crestinii reprezinta numai doua procente din populatia de peste un miliard de oameni a Indiei, Craciunul este sarbatoare nationala si este celebrat cu mult fast. Oamenii participa la slujba de la miezul noptii si apoi servesc o masa bogata alaturi de familie. Credinciosii aprind lampioane mari si colorate din hartie si decoreaza copacii din jurul casei cu ornamente.
Mos Gerila vine in Rusia de Anul Nou
Brazii de Craciun mai sunt numiti in Rusia si brazi de Anul Nou. Tot de Anul Nou, oamenii deschid cadouri aduse de Mos Gerila. Masa in ziua de Ajun include preparate de post si se servesc 12 feluri de mancare reprezentand cei 12 apostoli. La cina se mai mananca paine inmuiata in miere si usturoi.
In Letonia trebuie sa spui o poezie pentru a primi cadoul
Una dintre traditiile de Craciun din Letonia este aceea de a recita o poezie, de a canta un cantec sau la un instrument pentru a primi cadoul. Letonii sustin ca in tara lor a fost impodobit primul brad de Craciun – cea mai veche atestare istorica a unui brad de Craciun impodobit dateaza din anul 1510 si a fost descoperita in Riga, capitala Letoniei.
Francezii viziteaza targurile de Craciun
Craciunul in Franta presupune plimbarea prin targurile festive de Craciun. Un bustean de Craciun este ars in soba in Ajunul Craciunului, dar inainte este stropit cu putin vin rosu. In unele zone ale Frantei traditia cere sa se consume 13 feluri diferite de desert in ziua de Craciun.