Care este motivul pentru care copilaria ni se pare ca a durat mult, zilele de atunci erau lungi, iar dupa o anumita varsta timpul parca s-a comprimat si trece mult mai repede?
Este o situatie cu care se confrunta tot mai multe persoane si pana de curand era un mister pentru oamenii de stiinta.
Viteza cu care creierul proceseaza imaginile scade
Un nou studiu publicat in European Review Journal a descoperit ca fizica este motivul pentru care timpul ti se pare ca zboara atunci cand ajungi la maturitate.
Acelasi lucru care face ca timpul sa treaca foarte repede la maturitate este responsabil si pentru memoriile detaliate pe care le ai din copilarie.
Ambele sunt cauzate de reducerea vitezei cu care imaginile sunt obtinute si procesate de creier pe masura ce corpul imbatraneste, potrivit omului de stiinta american de origine romana Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanica la Universitatea Duke din Statele Unite.
Ce poti face ca sa ai un creier sanatos, vesnic tanar? Afla de la un neurochirurg
„Oamenii sunt adesea uimiti de cat de multe isi amintesc din zilele care pareau sa dureze o vesnicie in tinerete. Nu inseamna ca experientele lor erau mai profunde sau mai semnificative atunci, ci doar ca erau procesate de creier la o viteza mult mai mare„, a declarat cercetatorul.
Dar de ce incetinirea ritmului de procesare a imaginii face ca timpul sa para ca trece mai repede? Se pare ca pe masura ce imbatranesti, procesezi informatiile noi in timp real, spre deosebire de viteza mare din tinerete, iar acest lucru face ca timpul sa para ca accelereaza.
„Mintea umana simte ca timpul se schimba atunci cand imaginile percepute se schimba„, explica profesorul universitar Adrian Bejan. „Prezentul este diferit fata de trecut, pentru ca perceptia mentala se schimba. Zilele pareau mai lungi in tinerete pentru ca mintea tanara primeste mai multe imagini in timpul zilei decat aceeasi minte la o varsta mai inaintata„, adauga omul de stiinta.
10 experiente pe care sa le ai pana la 30 de ani
Ai mai putine experiente noi decat in copilarie
O alta teorie este aceea ca adultii au mai putine experiente noi in fiecare zi decat copiii, ceea ce contribuie la senzatia ca timpul trece mai repede la maturitate.
Cand esti copil, totul este nou, iar fiecare varsta aduce numeroase experiente, pe care le traiesti pentru prima data. Astfel creierul este intr-un proces constant de procesare si stocare a noilor amintiri. Fie ca inveti sa citesti sau inveti sa conduci, acumularea de concepte noi face timpul sa incetineasca.
„Din copilarie si pana la inceputul varstei mature, avem numeroase noi experiente si deprindem noi aptitudini. Dar ca adulti, vietile nostre sunt marcate de rutina si experimentam mai putine momente nefamiliare„, declara James M. Broadway, cercetator al Departamentului de Stiinte ale Creierului de la Universitatea California din SUA.
Sanatatea creierului tau depinde de aceste alimente
„Drept urmare, anii de la inceputul vietii tind sa fie comprimati in memoria noastra autobiografica si, atunci cand reflectam la ei, par sa fi durat mai mult”, adauga Brittiney Sandoval, specialist in cadrul aceleiasi Universitati.
Acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele care traiesc in zone in care nu sunt patru anotimpuri au senzatia ca timpul trece mai repede. Daca totul este la fel mereu, creierul nu proceseaza lucruri noi precum caderea frunzelor sau prima zapada.
50 de lucruri marunte pentru care sa fii recunoscatoare chiar si in cele mai negre zile
Cum poti face ca timpul sa „incetineasca”
Daca ti se pare ca zilele trec prea repede, vestea buna este ca poti face ceva in aceasta privinta. Poti sa reduci senzatia ca timpul zboara prea repede daca iti mentii creierul activ si inveti lucruri noi sau ai experiente noi la orice varsta.
Nu doar ca ti va parea ca timpul se extinde, dar iti vei mentine creierul sanatos si reduci riscul aparitiei afectiunilor cognitive degenerative.
Pentru ca anul are 365 de zile, indiferent ce faci, cat de repede sau lent trece timpul este doar o perceptie. Si este interesant sa ai capacitatea a-ti schimba realitatea oferindu-i creierului tau noi informatii si experiente.
Prin urmare, daca ai tot amanat sa calatoresti, sa inveti o limba straina sau sa te inscrii la cursuri de vioara, acum ai un motiv in plus sa incepi.
Foto: Shutterstock.com