Refugiati in case de teama noului coronavirus, ne bazam pe masurile de siguranta comunicate de autoritatile medicale si pe sarguinta noastra ca sa ne aparam de pericolul infectarii. Un nou studiu, publicat de American Society of Microbiology Journals, ofera cateva trucuri despre cum trebuie sa curatam si sa dezinfectam locuinta pentru a fi in siguranta si a preveni raspandirea bolii.
Nu exista risc zero
O echipa de cercetatori de la U.C.–Davis si de la Universitatea din Oregon, Statele Unite, a analizat modul de transmitere a coronavirusului in diferite medii interioare, precum scolile si spitalele. Intrebat daca acelasi model de transmitere se poate repeta si in locuinte, Jack Gilbert, editorul studiului, a explicat pentru Mind Body Green ca riscul este „minim, dar nu zero”.
„Problema principala este ca virusul poate supravietui pe suprafete”, subliniaza acesta. Asa ca e de inteles ca vrei sa te asiguri ca toate lucrurile din locuinta ta sunt curate si dezinfectate dupa ce ai interactionat cu lumea exterioara, mai ales daca traiesti intr-o zona de risc.
In primul rand, trebuie sa continui sa te speli temeinic si des pe maini si sa eviti sa-ti atingi fata. „Spalarea mainilor si evitarea atingerii fetei sunt cele mai bune masuri indiferent de mediu”, subliniaza Gilbert.
Cum sa reduci riscul patrunderii bolii in casa
Exista doua masuri preventive pe care le poti aplica pentru a pastra suprafetele din interior curate si a impedica raspandirea noului coronavirus in locuinta:
1. Mentine umiditatea potrivita
Daca ai o casa in care aerul este destul de uscat, acum ar fi momentul sa investesti intr-un umidificator. Studiul citat mai sus arata ca doar 77% din particulele virale au fost capabile sa provoace o infectie la o ora dupa simularea tusei intr-un mediu cu umiditate de 23%. Dar la o umiditate de 43%, doar 14% din particulele virale au ramas infectioase.
6 capcane care te expun riscului infectarii cu COVID-19: Cum sa le eviti
Mind Body Green precizeaza, insa, ca aceasta este o cercetare facuta in 2013 pe virusul gripal, nu pe COVID-19, dar rezultatele sunt in linia pe care alte studii au evidentiat-o in privinta efectului umiditatii asupra sanatatii. Punctul ideal al umiditatii din interiorul locuintei este intre 40 si 60% si poate fi usor masurat cu un aparat portabil.
2. Monitorizeaza fluxul de aer
Daca un spatiu este insuficient ventilat, riscul de transmitere a bolii creste. In cazul in care locuiesti intr-un mediu cu o clima calda, obisnuieste-te sa tii deschisa o fereastra pentru a permite patrunderea aerului de-a lungul zilei. Poti monta si un sistem de ventilatie daca vrei sa ai o aerisire mai eficienta a casei.
Desi nu exista protectie garantata 100% impotriva noului coronavirus, aerisirea, curatarea si dezinfectarea locuintei contribuie enorm la protejarea de noul coronavirus.
Foto: Shutterstock.com