Elementul cheie care lipseste din antrenamentele tale si 3 moduri de a-l introduce cu usurinta

1
De Irina Constantin
14 nov. 2021

Fie ca faci sport de ani de zile sau de-abia ai inceput sa te antrenezi constant, cu siguranta omiti de multe ori acest element.

Poate ca te antrenezi de trei ori pe saptamana si faci antrenamente functionale sau cardio. Poate ca faci sport chiar mai des, dedicand fiecare antrenament cate unei grupe musculare.

Indiferent de rutina ta de fitness, sunt sanse foarte mari sa treci peste un aspect extrem de important. Acesta nu numai ca te-ar ajuta sa iti revii mai repede dupa efort, dar ar preveni si accidentarile si durerile musculare. In plus, te-ar ajuta sa ramai sanatoasa, flexibila si sa-ti duci antrenamentele la un nou nivel. Da, ai ghicit, vorbim despre importanta stretchingului!

Importanta stretchingului si cum sa-l introduci in antrenamentele tale

Daca incepem sa vorbim despre importanta stretchingului, nu ne-am mai opri din listat avantajele si beneficiile sale. Exercitiile de intindere a musculaturii si a ligamentelor te ajuta sa eviti accidentele, intinderile si ruperile musculare, sa fii mai flexibila, sa executi corect miscarile pe durata antrenamentelor si sa iti revii mai usor dupa efort.

Cu toate acestea, stretchingul este omis din cauza ca ar fi plictisitor sau ca oboseala de dupa antrenament este prea mare pentru a mai face orice altceva ce implica miscare fizica si concentrare.

Asadar, ne-am gandit sa-ti venim in ajutor cu 5 moduri de a integra mai usor stretchingul in rutina ta!

1. Integreaza stretchingul in incalzire

Incalzirea are un rol foarte important, iar daca o combini si cu miscari de stretching, vei obtine cateva minute productive si extrem de utile in rutina ta de fitness.

Incalzeste-te atat cu exercitii tip cardio, precum jumping jacks si mountain climbers, dar si prin exercitii complexe, care combina miscari precum flotarile si genuflexiunile cu miscari de streching inspirate din yoga, precum pozitia copilului sau postura cainelui cu fata in jos. Daca nu stii de unde sa incepi, iti propun programul de sport Body Blitz, creat de Andreea Raicu, impreuna cu antrenorul ei personal, Florin Cujba.

2. Integreaza in antrenament 10 minute de yoga, diferita de fiecare data

Yoga este o practica excelenta, cu foarte multe ramificatii. Daca vrei sa te relaxezi dupa un antrenament greu, fa zece minute de yin yoga, pentru a calma organismul si pentru a avea un cool down perfect. Daca vrei ceva challenging si deloc plictisitor, incalzeste-te cu 10 minute de power yoga sau vinyasa, unde posturile se alterneaza rapid, in ritm cu respiratia.

Iar daca vrei sa introduci stretchingul sub forma de yoga mentinand un nivel mediu de efort, o succesiune de posturi hatha yoga este ideala, la inceputul sau la finalul antrenamentului.

In final, alegand mereu o alta rutina, vei reusi sa integrezi stretchingul in rutina ta fara efort. Ba chiar vei astepta cu nerabdare acel moment!

3. Fa stretching la final, pe muzica ta preferata

Recunoaste, si tu stai intinsa pe saltea cel putin cateva minute dupa ultimul exercitiu din antrenament, pentru a te bucura de senzatia de reusita si pentru a-ti trage sufletul. Deseori, faci asta cu ochii pe ecranul telefonului, verificand notificarile.

Ce ar fi daca, in schimb, ti-ai pune melodiile preferate si ai continua sa te misti usor pe saltea, facand exercitii de stretching inca macar cateva minute? Incearca acest lucru cel putin o saptamana. Dupa ce vei observa cat de bine te simti, vei dori sa faci stretchingul parte din rutina ta pentru totdeauna!

Foto: Instagram/@tawnyjanae