5 fructe si legume care te ajuta sa arati mai tanara: Nu trebuie sa lipseasca din dieta ta!

1
De Maria Constantin
2 iul. 2020

Cel mai bun mod de a-ti proteja pielea este sa incepi acest proces din interior, prin alimentatie. Aceste fructe si legume combat imbatranirea si te ajuta sa ramai in forma.

Oricat de bune ar fi, produsele cosmetice de lux si serumurile anti-aging nu pot face minuni. Efectul de intinerire al pielii apare din interior, iar un cumul de factori joaca un rol important – stilul de viata pe care il alegem, inclusiv alimentele pe care le consumam (si pe care nu le consumam), cat de multa miscare facem si calitatea somnului, expunerea la soare, toate acestea influenteaza major felul in care imbatranim, scrie Town&Country.

Dieta este cheia anti-imbatranirii, spune experta in wellness Naomi Whittel, autoarea volumului „Glow 15” si a dietei High Fiber Keto. „Este foarte important sa consideram alimentele ca parte din arsenalul nostru anti-imbatranire, pentru ca ele ne hranesc fiecare celula din corp. Cand organismul este hranit, e mai pregatit sa lupte cu factorii de mediu. Poate sa impiedice singur imbatranirea, trebuie doar activat. Stiinta ne arata ca alimentele pot face asta”, explica ea.

O nutritie adecvata poate sprijini sintetizarea colagenului pentru a combate aparitia ridurilor, pastreaza aspectul natural al pielii, sustine hidratarea pentru un efect de stralucire si genereaza elasticitate, conferind, totodata, o senzatie de vitalitate generala si agerime mentala. Iata cinci legume si fructe cu efect anti-imbatranire care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta:

Anghinarele

Poate ca nu este prima alegere la care te-ai gandi ca sa-ti sustii sanatatea si tineretea, dar aceasta planta are o multime de beneficii. „Este bogata in fibre solubile, in special in inulina, un prebiotic puternic foarte bun pentru microbiom. 80% din sistemul nostru imunitar se afla in intestine, asa ca daca mananci anghinare iti poti creste imunitatea, iti accelerezi metabolismul si mentii o stare generala buna. Este, de asemenea, o sursa buna de nutrienti esentiali, precum electrolitii (sodiu, potasiu, magneziu) si e bogata in antioxidanti si vitamina C, sustinand productia de colagen si procesul de anti-imbatranire”, arata Whittel.

Avocado

Renumit pentru proprietatile sale benefice, avocado este o „vedeta” a dietei sanatoase. „Bogat in vitamina E antioxidanta, avocado reduce daunele provocate de razele ultraviolete si face pielea mai rezistenta”, explica Whittel. „Acest fruct plin de grasimi sanatoase reduce colesterolul LDL si creste nivelul colesterolului HDL, reducand si trigliceridele. De fapt, consumul regulat de avocado poate reduce cu 50% riscul de a suferi boli metabolice”, adauga ea.

O alta strategie de succes este sa adaugi ulei de avocado in salate sau sa-l folosesti ocazional in locul celui de masline: „Este ideal pentru imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular, pentru a tine greutatea si glicemia sub control, si abunda de acid oleic, un acid gras omega-9 care reduce inflamatia si scade riscul cancerului de san.”

Somonul salbatic

Medicul Nicholas Perricone a publicat in anii ’90 faimosul studiu despre dieta antiinflamatorie, recomandand consumul de somon de doua ori pe zi. De atunci, acest sfat a ramas unul dintre cele mai utile in materie de alimentatie. „Somonul este bogat in acizi grasi omega-3 care reduc inflamatia, previn uscarea pielii si protejeaza impotriva cancerului de piele. Somonul contine din abundenta si vitamina E, care are efect de protectie impotriva foto-imbatranirii, imbatranirea prematura cauzata de razele UV”, spune Naomi Whittel.

Beneficiile consumului de somon merg dincolo de pielea stralucitoare: „Cu o cantitate neglijabila de carbohidrati si o abundenta de vitamine B, potasiu si seleniu, acest inotator contine astaxanthin, un compus care reduce durerile si imbunatateste refacerea muschilor, ambele foarte importante in procesul anti-aging”, explica experta.

Broccoli

„Pe langa faptul ca este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poti consuma pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, aceasta leguma bogata in apa este plina de sulforafan, un fitochimical puternic care activeaza procesul de detoxifiere, curatand celulele imbatranite si ajutand organismul sa se comporte ca atunci cand era tanar”, spune Whittel.

Daca ai aceasta carenta, vitamina D nu-si va face efectul

Broccoli contine si un nivel ridicat de luteina, un carotenoid care protejeaza ochii si imbunatateste functionarea creierului.

Fructele de padure

Cu cat este mai colorat bolul tau cu fructe, cu atat mai bine. „Toate fructele de padure (capsunele, afinele, zmeura, murele) ofera o multime de fibre, fitonutrienti si antioxidanti care ajuta la regenerarea tineretii tale”, spune Naomi Whittel. „Fiecare tip de fructe de padure furnizeaza polifenoli diferiti, precum antocianinele din afine, un fenol care poate se poate atasa de anumite chimicale responsabile de aparitia cancerului”, adauga experta.

In plus, fructele de padure sunt pline de vitamina C, care contribuie la mentinerea nivelului de colagen din piele.

Foto: Instagram/@darzuzo