Legatura dintre igiena orala si functia cognitiva a creierului: Care sunt riscurile

1
De Irina Constantin
27 sept. 2019

Tu cand ai fost ultima data la un consult stomatologic?

Importanta igienei orale nu este de ignorat. O spun medicii dentisti, dar si cercetatorii. O ingrijire precara a danturii poate fi extrem de periculoasa, mai ales dupa o anumita varsta.

Cum iti pastrezi dantura impecabila: bauturile care iti pateaza dintii

Afectiunile gingivale pot creste cu 20% riscul de boli cardiovasculare, arata cercetarile.

Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat in 2010, publicat in Journal of Indian Society of Periodontology. Cercetatorii au analizat caderea dintilor si problemele de la nivelul gingiilor, corelandu-le cu un risc crescut de accident vascular celebral.

Alimente care ajuta la albirea dintilor: ce mancati pentru o dantura sanatoasa

Varstnicii si cei ce nu fac vizite regulate la stomatolog sunt mai predispusi la afectiuni dentare

Doua cercetari recente au fost facute cu ajutorul unei comunitati de adulti chinezi americani din Chicago, cu varsta de peste 60 de ani. „Minoritatile rasiale si etnice sunt cele mai predispuse unei sanatati orale precare si efectelor acesteia. Ele nu au acces la controale preventive si nici asigurare medicala”, explica XinQi Dong, liderul Institutului de Sanatate de la Univeristatea Rutgers.

Una dintre cercetari a evaluat sanatatea orala si functia cognitiva, prin 5 teste special concepute. Din 2700 de persoane, jumatate au raportat probleme dentare.

Rezultatele studiului au aratat ca legatura dintre problemele dentare si cognitie exista. Mai exact, este vorba despre afectarea memoriei episodice care, daca este deteriorata pe termen lung, poate duce la dementa.

7 tratamente naturale si eficiente pentru prevenirea retractiei gingivale

A doua cercetare a intrebat participantii daca s-au confruntat sau inca se confrunta cu senzatia de gura uscata. Apoi, intervievatii au fost intrebati despre nivelul lor de stres, suportul si presiunea sociala.

Cercetatorii s-au referit la gradul in care oamenii se simt in siguranta si sustinuti de familie si apropiati, respectiv cat de criticati se simt de catre rude si cunoscuti.

Stresul, un factor de risc pentru sanatatea orala

Mai mult de un sfert dintre cei 2700 de participanti au confirmat ca au simtit sau inca au senzatia de gura uscata. De asemenea, cei ce au raportat un nivel crescut de stres au raportat, totodata, si aceasta senzatie de uscaciune la nivel bucal.

Ce poti face pentru a evita problemele dentare si, totodata, deteriorarea functiei cognitive?

Daca vrei sa eviti cu desavarsire complicatiile, trebuie sa intelegi importanta igienei orale. Spala-ti dintii de doua ori pe zi sau, preferabil, dupa fiecare masa.

Foloseste ata dentara odata pe saptamana si mergi la un consult stomatologic recurent, chiar daca nu simti durere si totul pare a fi in regula. Preventia este cea mai buna solutie, asa ca nu lasa problemele dentare sa escaleze!

Foto: Shutterstock.com