Sahul, considerat prea putin interesant pentru publicul neavizat, a revenit in forta in atentia acestuia, dar si a presei de specialitate. Iar meritul ii apartine miniseriei difuzata de Netflix, Gambitul damei. Aceasta prezinta povestea unei fete de 9 ani, trimisa la orfelinat dupa moartea mamei, care descopera ca are un talent fantastic la sah si ajunge sa intre in competitie cu cei mai buni jucatori din lume. Popularitatea filmului i-a determinat pe multi sa vrea sa afle mai multe despre el, asa ca am adunat o lista cu 14 lucruri mai putin stiute despre Gambitul doamnei.
Anya Taylor-Joy s-a alaturat proiectului inainte sa existe un scenariu. Regizorul si scenaristul Scott Frank i-a trimis un exemplar din romanul cu acelasi nume, din 1983, al lui Walter Tevis, iar actritei i-a placut atat de mult incat a mers imediat sa discute cu Frank primele detalii despre film.
Walter Tevis, autorul romanului Gambitul doamnei, a scris povestea cu influente din experientele personale.
Tevis a invatat sa joace sah la varsta de 7 ani, insa in competitii a intrat abia la maturitate. Tot in copilarie a petrecut o vreme in convalescenta, intr-un loc special construit pentru recuperare, timp in care parintii lui nu l-au vizitat deloc. In timpul convalescentei a primit regulat medicamente extrem de puternice, pe seama carora pune ulterioara dependenta de alcool, o paralela evidenta cu firul evenimentelor din romanul sau. Ca si Beth, personajul principal al cartii, Tevis si-a petrecut copilaria in Lexington, Kentucky.
Romanul lui Tevis ar fi trebuit initial sa stea la baza unui film pentru marile ecrane. Heath Ledger era indragostit de poveste, dar mai ales de sah si voia sa isi faca debutul regizoral cu adaptarea ei cinematografica. Hotarase deja si cine s-o interpreteze pe Beth Harmon, personajul principal fiind pastrat pentru Elliot Page. Heath Ledger a participat in copilarie la multiple campionate si a fost foarte aproape sa primeasca mult-ravnitul titlu de mare maestru.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: PR.