Am aflat de curand si as vrea sa impartasesc cu tine ce mi s-a parut cu adevarat important si interesant in acelasi timp.
De ce ascultam muzica de fapt?
Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina, numita si hormonul fericirii. De aceea, nu exista zi in care sa nu ascult muzica. Ascult pentru ca ma relaxeaza, ma motiveaza, ma inspira si imi da energia de care am nevoie. Muzica are nenumarate efecte asupra noastra: scade tensiunea emotionala, creste increderea in sine si ne stimuleaza.
Oare personalitatea ta determina muzica pe care o asculti?
Starea noastra este afectata pozitiv sau negativ de muzica pe care o ascultam. De regula, ascultam muzica conform emotiilor pe care le traim sau pe care dorim sa le experimentam in acel moment.
Adrian North, profesor la Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie a realizat un studiu care arata legatura dintre personalitate si muzica pe care o ascultam. Adrian North spune: „Sunt convins ca oamenii isi aleg stilul muzical potrivit cu personalitatea lor” si „Oamenii se definesc prin muzica. Am banuit mereu o legatura intre gusturile muzicale si personalitate. Este prima data cand cineva face un studiu asa de elaborat, astfel incat sa putem privi in detaliu aceasta relatie fascinanta”.
In urma studiului efectuat de el observam ca: persoanele care iubesc muzica clasica sunt in general persoane cu o stima de sine ridicata, dar de obicei sunt introverte, persoanele care asculta Jazz si Blues au o stima de sine ridicata si sunt extrem de creativi, iar amatorii de Rock si Heavy Metal sunt in general mai lenesi, au o stima de sine scazuta si sunt creativi.
Stiai asta?
Un alt studiu efectuat de psihologii Jason Rentfrow si Sam Gosling arata clar legatura dintre personalitate si stilul muzical:
- Persoanele care asculta Jazz sau Muzica Clasica tind sa aiba un IQ peste medie.
- Persoanele care asculta topurile de la radio tind sa gandeasca mai simplu – evita lucrurile complexe si profunde.
- Studiul acesta a demonstrat ca tinerii care asculta Rap sau Heavy Metal sunt in general mai timizi si mai rezervati decat ceilalti.
- Extrovertitii prefera melodiile cu un bass puternic.
- Muzica de fundal ii ajuta pe extroverti sa lucreze mai bine, dar ii chinuie pe introverti.
- Rockul este asociat persoanelor care vor sa exprime un fel de furie interioara, o energie pe care nu o pot exprima in alt mod sau o emotie care ii supara. Ei se descarca in acest mod.
De ce este important ceea ce alegem sa ascultam?
Psihicul uman si subconstientul nostru este construit in asa fel incat tot ce vedem sau auzim ne programeaza mintea intr-un fel. Informatiile cu care intram in contact pentru o perioada mai lunga de timp ajung sa se transforme in convingeri.
Aceste convingeri ne vor influenta actiunile pe o perioada lunga de timp, iar actiunile determina caracterul nostru. Dupa cum spune celebrul citat:
„Caracterul nu este imuabil, neschimbator, el se poate modifica in timp sub influenta factorilor de mediu, socio-culturali.” (M. Anitei)
Noi alegem cum vrem sa fim, noi alegem ce fel de cuvinte ajung in subconstientul nostru prin intermediul muzicii.
„Ceea ce aparam, sustinem si promovam prin trasaturile noastre de caracter sunt tocmai sistemele de valori interiorizate, structurate si stabilizate.” (M. Anitei)
Unele persoane ajung sa fie motivate in viata, altele se transforma in victime. De ce? Aceste diferente se datoreaza credintelor pe care fiecare din aceste categorii de persoane si le formeaza.
O sa inchei intr-o nota pozitiva. De tine depinde ce alegi sa asculti.
Vrei sa fii motivata? Asculta melodii cu mesaje care te trimit in directia aceea. Asa cum melodiile motivationale iti pot da energie si te pot face fericit, asa si piesele ce contin un mesaj pesimist te pot face sa iti schimbi viziunea asupra lumii si asupra propriei persoane. Selecteaza cu grija melodiile care ajung in playlistul tau.
Foto: Shutterstock.com