In cadrul unui sondaj recent realizat de Bloomberg in Statele Unite, pe un esantion de 1000 de persoane, una din patru persoane care castiga 175.000 de dolari pe an se descrie ca fiind „foarte saraca”, „saraca” sau „se descurca, dar greu”.
Aceasta neconcordanta dintre salariu si fericire ar putea avea la baza obiceiul de a cheltui banii pe lucrurile gresite, spune Manisha Thakor, autoarea cartii „MoneyZen: The Secret to Finding Your ‘Enough’”. Thakor este consultant financiar certificat si are un MBA obtinut la Harvard.
Ea a dezavaluit pentru Make It ca s-a confruntat personal cu aceasta problema, in timpul carierei sale de succes in industria bancara.
„Nu incercam sa am un stil de viata ce includea avion privat, Bugatti sau Aston Martin. Banii se rezumau intotdeauna la libertatea de a scapa din situatii in care nu ma simteam confortabil”, a declarat Manisha Thakor. In cele din urma, spune ea, comportamentul a devenit unul toxic.
Era responsabila in plan financiar, dar rata zile de nastere si petreceri. A divortat pentru ca „a avea un partener care nu este niciodata prin preajma si se concentreaza intotdeauna pe munca nu este deloc placut pentru celalalt”, a spus ea.
„Eram sanatoasa din punct de vedere financiar, dar in faliment din punct de vedere emotional. Valoarea mea ca persoana era salariul meu net, ceea ce este un mod bolnav de a privi lucrurile, desi cred ca multi dintre cei care lucreaza in finante vad lucrurile astfel”, a declarat specialista.
Ea a decis ca trebuie sa-si restructureze viata astfel incat banii pe care ii castiga sa-i aduca macar putina fericire.
In cartea sa, Thakor a descris trei metode care au ajutat-o sa-si „cheltuie banii pe fericire”:
Realizeaza un audit al bucuriei
Scrie toate cheltuielile pe care le ai intr-o luna, apoi subliniaza tranzactiile care nu ti-au adus bucurie.
Cei mai multi oameni vor sublinia facturi si utilitati, dar probabil vei descoperi ca iti cheltui banii pe lucruri care nu sunt necesare si care nu iti aduc bucurie.
Secrete scandinave pentru o viata fericita. Ce inseamna Hygge, Lagom sau Fika si cum le poti adopta
„Poate ca e vorba de o masa la un restaurant scump alaturi de colegi, unde ai mancat totul pe fuga si nici nu te-ai bucurat de acea masa”, spune specialista. „Sau, ca parinte, simti ca trebuie sa-ti duci copilul de antrenamente de fotbal, desi lui nu ii place antrenorul, iar tu urasti sa conduci o ora ca sa-l duci pana acolo. Taie astfel de cheltuieli si aloca banii altor lucruri sau experiente care iti aduc bucurie”, recomanda Thakor.
Calculeaza costul in ore din viata ta
Timpul tau costa bani, la propriu. La locul de munca, iti vinzi timpul si energia pentru bani in fiecare an. O buna modalitate de a decide daca anumite activitati merita timpul si banii tai este de a calcula cate ore trebuie sa muncesti pentru a plati acel lucru. Imparte salariul tau net la orele pe care le muncesti intr-o luna si astfel vei afla cat castigi pe ora. „De fiecare daca cand vrei sa cumperi ceva, fa calculul. Apoi intreaba-te ‘merita acest lucru 10 ore din viata mea?’ Nu exista raspuns corect sau gresit. Tu decizi”, spune specialista.
Foloseste puterea pauzei
Este normal sa simti ca vrei sa cumperi lucruri tot timpul, mai ales ca suntem bombardati constant de campanii publicitare pentru noi produse sau experiente.
In loc sa apesi butonul „cumpara” pe telefon, fa o captura de ecran si asteapta, recomanda Thakor.
„Lasa produsul in cosul de cumparaturi timp de o saptamana, iar daca este un magazin fizic fa o poza. Ofera-ti putin spatiu”, adauga specialista. In acest fel poti reduce cumparaturile impulsive.
Ce se intampla in creierul tau cand faci sport, potrivit unui neurocercetator
Chiar daca aceste metode nu iti vor reduce cheltuielile chiar atat de mult pe cat ti-ai imaginat, te vor ajuta sa te simti mai bine in privinta modului in care iti cheltuiesti banii.
„Nu spun ca ar trebui sa-ti refuzi lucruri si experiente. Spun doar ca trebuie sa te cunosti pe tine suficient de bine incat sa maximizezi si sa scoti cat de multa bucurie poti din fiecare ban pe care il castigi cu greu”, declara specialista.
Foto: freepik.com