Adevarul este ca mancarea ne aduce intotdeauna impreuna, indiferent de eveniment sau sarbatoare. Sa stai in jurul mesei impreuna cu cei dragi inseamna mult mai mult decat sa te hranesti – inseamna sa impartasesti iubire, grija pentru cei la care tii si bucuria momentului. Iar mesele de Paste sunt cu atat mai speciale cu cat au si o nota spirituala. Reprezinta reinnoirea, revenirea la viata si celebrarea Invierii Domnului.
Pe de alta parte, iubirea se manifesta adesea la mesele de Paste prin intrebari deja celebre precum „Iti mai pun o portie?” sau „Nu vrei sa gusti si putin drob?” sau „Dar cozonac nu mananci?”. Indiferent alaturi de cine iei masa de Paste, astfel de intrebari sunt inevitabile. Vin din dragoste si grija, prin urmare nu ar trebui sa te enervezi prea tare daca trebuie sa respunzi de nenumarate ori „Nu, multumesc”.
Asa cum se intampla de cele mai multe ori in viata, secretul este echilibrul si cumpatarea, iar acest lucru este valabil si in cazul meselor de sarbatori. Chiar daca iti vine sa mananci din toate bunatatile pe care le vezi pe masa, secretul este sa selectezi acele preparate pe care le iubesti cel mai mult. De asemenea, dimensiunea portiilor este la fel de importanta, desi uneori poate ca nu e chiar cel mai usor lucru sa inveti sa te abtii.
Daca gatitul nu este punctul tau forte sau timpul nu iti permite sa pregatesti tot ceea ce ti-ai dori sa fie pe masa ta de Paste, exista solutia pentru a te bucura de cele mai gustoase preparate traditionale. Este un secret pe care l-am aflat chiar de la Andreea Raicu, exemplul nostru, al tuturor fetelor din redactie, in materie de stil de viata echilibrat. Ea ne-a recomandat mancarurile delicioase pregatite si livrate de Bucate pe Roate, serviciul de catering fondat de Adrian, unul dintre prietenii ei. Este solutia rapida si simpla de a avea o masa de Paste imbelsugata, fara sa petreci ore in sir in bucatarie.
In ceea ce priveste acel echilibru despre care vorbeam, pentru ca nu este o solutie sa te abtii mereu de la mancarurile delicioase pe care le poti savura de sarbatori, Andreea ne-a dezvaluit si care sunt preparatele pe care nu si le refuza niciodata de Paste. Iata care sunt:
Salata din icre de crap
Cele mai bune preparate nu necesita de obicei prea multe ingrediente, dar exista o conditie obligatorie: sa includa numai ingrediente de cea mai buna calitate. O salata delicioasa de icre de crap este aperitivul de nelipsit de pe masa de Paste si un preparat la care Andreea spune ca nu ar putea renunta. Chiar daca salata de icre are un numar destul de mare de calorii, o singura felie de paine integrala cu o lingurita din acest aperitiv delicios este suficienta pentru a-ti face pofta.
Drob de miel
Daca este Paste, atunci obligatoriu trebuie sa fie si drob! Andreea prefera drobul de miel, insa bucatarii iscusiti de la Bucate pe Roate includ in meniul pentru Paste si drob de pui. Pentru ca este plin de verdeturi sanatoase, ce ofera numeroase vitamine si minerale, precum si carne slaba – o sursa excelenta de proteine – drobul este o optiune sanatoasa de pe masa de Paste. Bineinteles, secretul este sa ai grija la dimensiunea portiei.
Ciorba de miel
O masa cu preparate traditionale de Paste este incompleta fara ciorba de miel. Nu doar ca este absolut delicioasa, dar este si un truc util pentru cei care vor sa manance sanatos si sa evite excesul alimentar. Stim deja ca supele si ciorbele au un continut redus de calorii si ne ajuta sa simtim mai repede senzatia de satietate. Prin urmare, daca nu vrei sa mananci prea mult, incepe cu o supa sau ciorba! Iar ciorba de miel de la Bucate pe Roate iti va aminti in mod sigur de mancarea de acasa, gatita de mama sau bunica. Este acrita cu bors si aromata cu leustean proaspat.
Friptura de miel cu sos
Frageda, gustoasa si aromata cu mirodenii si verdeturi, friptura de miel este in mod clar „starul” mesei de Paste. Desi in general Andreea evita carnea rosie si are o dieta bazata pe legume, fructe, nuci, seminte, cereale integrale si peste, spune ca de Paste nu isi poate refuza bucuria de a savura friptura delicioasa de miel pregatita de cei de la Bucate pe Roate. Iar dupa ce o vei gusta, sunt sigura ca iti vei face o traditie din a o comanda in fiecare an de Paste!
Cozonac
Trebuie sa va spun ca a fost mare bucurie in biroul nostru in ziua in care ne-am rasfatat cu cozonac de la Bucate pe Roate. Asa cum o dovedesc filmarile si fotografiile pe care le-am facut in acea zi, feliile de cozonac pline de crema de cacao cu nuca, rahat si stafide au disparut rapid din farfurie. Acela a fost momentul in care Andreea ne-a marturisit ca nu poate renunta sub nicio forma la acest deliciu, mai ales in ziua de Paste.
Pasca
Pasca – desertul traditional romanesc al carui nume este inspirat de sarbatoarea Invierii Domnului – este alaturi de cozonac rasfatul dulce pe care cei mai multi dintre noi il savuram numai cu aceasta ocazie. Andreea nu face exceptie, astfel ca pasca este de nelipsit de pe masa ei de Paste. Cei de la Bucate pe Roate prepara in fiecare an aceeasi reteta savuroasa de pasca, cu multa branza dulce si telemea, stafide si aroma delicata de vanilie si coaja de lamaie.