Toata lumea cauta secretul relatiilor de succes. Acel detaliu la care nu te-ai gandit, dar care ar schimba totul. Exista oare un astfel de secret? Ei, bine, se pare ca da, conform psihologilor.
Totul incepe de la idealizarea relatiilor amoroase. Unele voci spun ca drama si conflictele repetate inseamna pasiune si inflacarare, asa ca este de dorit sa te chinui, sa te certi, apoi sa te impaci si sa te afli mereu intr-un rollercoaster emotional. In fond, asta inseamna sa iubesti cu adevarat. Altii spun ca, din contra, intr-o relatie nu ar trebui sa existe deloc conflicte. Daca esti cu persoana potrivita, va intelegeti din priviri si totul este minunat.
Proportia de 5:1, secretul relatiilor de succes pe termen lung
Intre anii 1970 si 1980, psihologii John Gottman si Robert Levenson au studiat mai multe relatii. Acestia au observat interactiunile dintre parteneri si au urmarit sa traga concluzii despre modul in care acestea le afectau relatia.
Rezultatul a fost unul clar: cele mai implinite relatii pe termen lung erau cele care aveau un raport de 5 interactiuni pozitive pentru fiecare interactiune negativa.
Ce inseamna interactiune pozitiva?
Cand se refera la aceste interactiuni, Gottman si Levenson descriu orice fel de actiune sau fapt care genereaza emotii placute, pozitive. Poate fi vorba despre interactiuni fizice (relatii sexuale, un sarut, o imbratisare, o mangaiere), conversatii placute, un zambet aruncat in fuga, un compliment sau, pur si simplu, o ora petrecuta in doi pe canapea, la un serial bun.
Ce inseamna interactiune negativa?
Interactiunile negative descriu orice interactiune care provoaca emotii neplacute sau negative: o cearta, un repros, momente de tensiune, stres cauzat de gandul ca relatie nu se indreapta intr-o directie buna.
De ce functioneaza aceasta regula?
Pentru a explica raportul de 5:1, ne putem imagina ca relatia este ca un cont bancar. Daca extragi din cont o interactiune pozitiva sau doua, este important sa nu ramai cu o suma limita sau, si mai rau, chiar pe minus. Gottman spune ca raportul de 5:1 este relevant mai ales in perioade in care relatia nu este roz, iar in mod normal, pe termen lung, psihologul recomanda chiar un raport de o interactiune negativa pentru fiecare 20 de interactiuni pozitive (20:1).
Cum poti implementa aceasta regula in relatia ta?
Chiar daca pare ca ai descoperit secretul relatiilor de succes, nu inseamna ca trebuie sa numeri fiecare interactiune si sa calculezi zilnic raportul, pentru restul vietii.
Ceea ce te poate ajuta, in schimb, este sa notezi pentru o saptamana, la final de zi, in jurnal, ce ai simtit in ziua respectiva cu privire la relatia ta. Care au fost momentele frumoase? Cand te-ai simtit apreciata si increzatoare in relatia ta? Ce mici detalii ai observat? Ai avut si momente in care ai fost trista, furioasa sau ingrijorata in legatura cu partenerul?
Dieta drastica tinuta de Kim Kardashian i-a provocat artrita psoriazica: „A fost foarte dureros”
Pune totul pe hartie. Apoi, la final de saptamana, poti calcula raportul si poti trage concluziile. Incearca in mod activ sa creezi experiente placute in cuplu, insa nu transforma acest lucru intr-un concurs. Conecteaza-te autentic cu partenerul tau si fii sincera cu ceea ce simti!
Foto: Pexels.com