Psiholog: „Cadourile sunt importante in viata copiilor, dar nu trebuie sa fie un substitut al atentiei si iubirii oferite”

1
De Cristina Tudor
19 dec. 2019

Pe fondul unei oferte diverse si publicitatii extrem de agresive si din dorinta de a-i face pe copii fericiti, tot mai multi parinti cad in aceasta perioada in capcana de a umple sacul lui Mos Craciun cu foarte multe cadouri.

…chiar si atunci cand acestea implica un efort financiar sustinut din partea intregii familii.

In plus, deseori satisfacerea tuturor capriciilor celor mici si abundenta de cadouri reprezinta incercari ale parintilor de a compensa prin daruri timpul putin petrecut alaturi de copii.

Totusi, specialistii considera ca acest fenomen are consecinte negative in dezvoltarea emotionala a copiilor: „Abundenta de cadouri functioneaza precum un anestezic care nu numai ca ii face pe cei mici sa minimalizeze importanta unor valori precum efortul, generozitatea si cumpatarea, dar ii transforma mai tarziu in adulti imaturi, capriciosi si pentru care nimic nu va fi niciodata suficient
. Este important ca parintii sa se limiteze la cateva cadouri prioritare pentru copii si sa nu apeleze la conditionari ce tin de performante sau comportament. Conditionari de tipul <<Numai daca vei fi cuminte, va veni Mos Craciun>> ii fac pe copii sa creada ca nu pot gresi, iar procesul de invatare consta tocmai in experiente si greseli”, afirma Psih. Yolanda Cretescu.

Cadourile pentru copii

In acest sens, Psih. Yolanda Cretescu ne atrage atentia ca abundenta de cadouri conduce la urmatoarele consecinte:

Coplesirea. In fata unei multitudini de daruri, copiii risca sa fie coplesiti si sa nu se mai poata bucura de niciunul in mod special sau sa fie foarte incantati de cadoul preferat, iar pe restul sa le uite abandonate intr-un colt al camerei.

Copiii obisnuiti sa primeasca multe cadouri considera acest lucru ca fiind o obligatie a parintilor si pierd astfel din entuziasmul si misterul venirii lui Mos Craciun. In loc sa le infrumuseteze copilaria, parintii le fura astfel una dintre cele mai frumoase emotii.

Scaderea nivelului de toleranta la frustrare. Parintii care le ofera copiilor tot ce isi doresc, fara a le explica sacrificiul care se ascunde in spatele fiecarui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung sa mai invete cum sa faca fata provocarilor si frustrarilor, o abilitate esentiala in viata.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.