Si totul datorita unui alt concept dupa care isi duc viata si anume „la joie de vivre”, ce se poate traduce prin „bucuria de a trai”. Joie de vivre nu se rezuma la a fi fericit, ci imbratiseaza complexitatea vietii si considera ca fericirea este posibila prin simplul fapt ca existam.
In cartea sa „Joie: Un ghid parizian pentru a celebra viata buna”, Ajiri Aki, o expata americana in Paris si fondatoarea Madame de la Maison, exploreaza modul in care conceptul „joie” poate deveni un mod de viata. Ea il descrie ca fiind „ceva mai profund, mai putin vulnerabil la urcusurile si coborasurile vietii de zi cu zi” decat fericirea, potrivit theeverygirl.com. Pentru Aki, „joie” poate sa apara in orice moment – fie ca este o plimbare obisnuita pe strazile din Paris sau o cafea savurata la o terasa. Este filosofia de a trai bine, in care bucuria clipei se impleteste cu mindfulness si o apreciere constienta a prezentului.
„‘Joie’ nu este doar placere, pentru ca trece dincolo de asta – implica acceptarea totala a vietii. Nu este acelasi lucru cu fericirea, care este o stare de durata ce pare mai dificil de obtinut astazi. Joie este trecatoare, dar ne ofera o licarire de speranta ca viata e frumoasa si ca fericirea nu este departe”, scrie autorul si filozoful francez Charles Pépin in cartea sa „La Joie”.
Prin urmare, ce este „La joie de vivre?”
La joie de vivre este expresia frantuzeasca ce reprezinta „viata buna”. Pentru Aki, acest concept reprezinta o abordare mai lenta si mai blanda a vietii, in care atentia la detalii este atat esentiala, cat si subconstienta – fie ca este vorba de a-ti face cumparaturile la o piata locala, de unde sa alegi cele mai proaspete produse, decat sa mergi la un supermarket, sau sa fii pe deplin prezenta in timpul unei seri in oras cu prietenii. Exista bucurie in micile activitati zilnice.
6 motive pentru care sa imbratisezi diminetile lente, pentru un suflet fericit
„Pentru mine, joie de vivre nu este doar un stereotip frantuzesc – este o forma de arta cu o valoare culturala profunda”, spune Cecilia Jourdan, fondatoarea Hello French, o platforma care analizeaza limba si cultura franceza. „Este despre a trai clipa, despre a gasi frumusetea in lucruri obisnuite si a savura viata cu tot haosul si neprevazutul ei si a te bucura de micile placeri ale vietii. Este despre a trai cu curiozitate, acceptand imperfectiunea si a recunoaste ca uneori momentele pline de bucurie sunt cele la care ne aspetam cel mai putin”, continua Jourdan.
Cum sa aplici joie de vivre in viata ta de zi cu zi
Desi „joie’ pare ceva specific frantuzesc, nu trebuie sa fii frantuzoaica sau sa traiesti in Franta pentru a trai astfel. Iata cateva moduri prin care sa incluzi „joie” in viata ta de zi cu zi, potrivit lui Ajiri Aki:
Traieste cu intentie
Sa traiesti cu intentie inseamna sa faci alegeri constiente care se aliniaza cu valorile tale si iti aduc implinire in viata de zi cu zi. Calitatea este esentiala, nu doar cu privire la ceea ce consumi, dar si cum iti petreci timpul. De exemplu, cumpara-ti un pulover din casmir in loc sa-ti iei mai multe din materiale de calitate proasta, iesi la o cina speciala cu cei dragi si asculta-ti cu atentie partenerul si incearca sa descoperi care sunt nevoile sale. Sa investesti constient in tine – fie ca este in sanatatea ta, munca ta, experientele sau relatiile tale – reprezinta o modalitate prin care iti oferi recunoasterea si respectul pe care le meriti. Traind cu intentie, iti creezi viata care reflecta ce conteaza cu adevarat pentru tine.
Sustine conexiunea cu ceilalti
„A fi impreuna le aduce francezilor bucurie, dar este de asemenea esential pentru a intari relatiile in randul familiei si prietenilor, pentru a conecta generatii si a construi comunitati”, spune Aki. In cartea sa, ea vorbeste mult despre a fi gazda, rolul pe care frantuzoiacele il imbratiseaza. Fie ca este un pranz lung de duminica, o cafea sau orice masa pregatita impreuna, obiceiul de a fi alaturi de ceilalti face parte din „joie”. La randul sau, Pepin este de acord ca joie este adesea ceva impartasit, ce infloreste in experiente colective precum iubirea, prietenia sau schimbul intelectual.
Nevoia de a forma conexiuni face parte din natura noastra umana, fie ca este vorba de prieteni, familie sau oamenii cu care interactionam zilnic. Ar putea insemna intalniri regulate cu prietenii si familia sau pur si simplu sa tii minte numele vanzatoarei de la magazinul pe care il frecventezi des.
Incetineste ritmul
In graba in care traim astazi, sa incetinesti ritmul ar putea parea ceva greu de obtinut. Insa numai atunci cand reusesti sa faci asta poti fi prezenta cu adevarat si poti gasi bucuria de a trai. „Fa-ti timp pentru acea cafea sau pentru ceai. Nu o lua la pachet”, spune Aki. „Pleaca din fata computerului, ia-ti pranzul la masa si nici macar nu te mai gandi la munca. Mananca o prajitura si savureaza fiecare lingurita din ea. Ai dreptul sa te bucuri de ceea ce iti aduce placere”, mai spune Aki. Sa incetinesti ar putea sa insemne si sa te bucuri de o plimbare pe jos, sa iti savurezi mesele fara sa fii distrasa de tehnologie si pur si simplu sa iti permiti sa fii. Nu te grabi, nu iti asuma mai multe responsabilitati decat poti duce si nu ceda presiunii de a face totul in acelasi timp. In schimb, fii in ton cu ritmul tau natural si permite-ti pe deplin sa existi in momentul prezent.
Gaseste inspiratie in lucrurile marunte
Este usor sa ratezi frumusetea vietii de zi cu zi si a mediului din jurul tau, in special cand esti pe „pilot automat” si constant in miscare. Dar toate aceste lucruri mici conteaza. Francezii adora sa-si infrumuseteze locuintele cu obiecte vintage si detalii cu insemnatate, gasind bucuria in orice – de la un produs de patiserie pana la o rochie frumoasa. Aki spune ca ii place sa puna masa folosind tacamuri si vesela extravagante. Desi nu sunt esentiale, cu siguranta adauga un plus de farmec, romantism si aduc imediat acel „joie de vivre”.
Foto: Instagram/Alison Toby