In aceeasi zi, credinciosii ortodocsi sarbatoresc toti ingerii, considerati in traditia populara pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, numele sarbatorii fiind “Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril”.
Fiind marcata cu cruce rosie aceasta sarbatoare in calendarul crestin ortodox, romanii nu au voie sa coasa, sa spele haine sau sa munceasca pamantul, pentru ca, potrivit traditiei, vor atrage tot necazul asupra lor. In cartile vechi se regaseste faptul ca de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, in satele de odinioara nu se lucra deloc.
Se spune ca cel care lucreaza in aceasta zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se va chinui in ceasul mortii pana la iesirea sufletului.
In ziua in care sunt praznuiti cei doi Arhangheli are loc o slujba religioasa, iar dupa ceremonie se citesc rugaciuni de dezlegare pentru cei prezenti.
In biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta. Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea umbrelor si a tacerii. Aceste lumanari “tin de lumina” in lumea de dincolo. Se aprind insa lumanari si pentru cei vii, pentru sanatate, pentru a fi feriti de rele si napaste, potrivit jurnalspiritual.eu.
In satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti.
Tot in aceasta zi, finii aduc daruri de colacei nasilor, un obicei nu chiar intamplator, pentru ca, la cununie, cele doua lumanari tinute de nasi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil.
Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna. Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi, vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.