Stresul financiar iti afecteaza sanatatea. Cum poti gestiona situatiile legate de bani pentru a evita riscurile asupra organismului tau

1

De fiecare data cand te stresezi din cauza banilor, intregul tau organism are de suferit, dar si relatiile cu ceilalti. Ce spun specialistii despre acest lucru.

Stresul financiar este chiar mai nociv decat ai crede la prima vedere. El nu inseamna doar o preocupare intensa asupra veniturilor si cheltuielilor, ci se rasfrange in toate domeniile vietii tale.

In ultima perioada, medicii si psihologii au devenit tot mai preocupati de cum ne afecteaza.

Stresul financiar este o problema larg raspandita care aduce sentimente de anxietate, tensiune, ingrijorare si panica legate de finantele proprii si de situatiile legate de bani.

Stresul financiar: cauze

Cauzele majore pentru aparitia unei astfel de situatii sunt: un venit inadecvat in comparatie cu cheltuielile, dobandirea unui volum mare de datorii, traiul de la salariu la salariu, lipsa economiilor sau fonduri insuficiente pentru urgente neasteptate, abilitati slabe de gestionare financiara, imposibilitatea de a plati o asigurare si multe altele.

Stresul financiar este cauzat, in general, atunci cand exista o discrepanta intre cheltuieli si venituri. Recesiunile si crizele economice pot exacerba aceste sentimente la o scara mai larga. Evenimente majore, cum ar fi pierderea locului de munca, o urgenta de sanatate, o defectiune a masinii sau declinul pietei bursiere, determina, de asemenea, o crestere a stresului.

Socurile neasteptate demonstreaza cat de slaba este rezilienta financiara atunci cand nu exista suficiente amortizoare si masuri de protectie. Acest lucru poate, la randul sau, sa aiba un impact profund asupra sanatatii mentale si fizice, inclusiv sa provoace depresie si, in cazuri grave, sa duca la ganduri sinucigase.

Cele mai importante 5 sfaturi financiare de la Allyson Byrd, milionara pe cont propriu

Cum iti afecteaza finantele sanatatea mentala

Stresul cronic, inclusiv stresul financiar, poate duce la probleme de sanatate mintala, cum ar fi iritabilitatea, tristetea sau sentimente de deznadejde, depresie si anxietate. Stresul financiar cronic poate afecta grav sanatatea mintala. Acesta poate duce la tulburari grave, depresie, abuz de substante si, de asemenea, poate creste riscul de idei suicidare.

Cum afecteaza sanatatea financiara sanatatea fizica

Stresul poate duce, de asemenea, la probleme de sanatate fizica, cum ar fi dureri de cap frecvente, tensiune arteriala ridicata, dureri inexplicabile, modificari ale apetitului, oboseala, boli de inima, hipertensiune si alte boli legate de stres. Stresul taxeaza organismul si are un impact asupra nivelurilor hormonale in moduri care initiaza simptome depresive.

Cum pot afecta problemele financiare o relatie

Stresul financiar poate tensiona relatiile, ducand la conflicte, despartiri sau divorturi. Conflictele relationale legate de bani adauga izolare de ceilalti. In lipsa unei ameliorari, disperarea, tensiunea emotionala a stresului financiar pot duce la o stare depresiva severa.

Cum sa-ti gestionezi banii si sa fii mai echilibrata din punct de vedere financiar

Cum sa faci fata stresului financiar

1. Analizeaza-ti cu atentie cheltuielile si apoi gandeste un buget realist pentru a-ti pune in ordine finantele. Solicita sfaturi de la un consultant financiar in materie de datorii, daca este necesar.

2. Gaseste surse de venit si resurse suplimentare prin colaborari, investitii si freelancing.

3. Nu iti neglija sanatatea si alege sa faci acele lucruri care te ajuta sa gestionezi nivelul de stres. Fa miscare in aer liber, apeleaza la terapie si incearca sa gandesti pozitiv, caci asa vei gasi solutiile de care ai nevoie.

Stresul poate creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer in cazul femeilor, potrivit unui nou studiu

Cu planificare, resurse si sprijin, stresul financiar poate fi gestionat. Nu ezita sa ceri ajutor atunci cand este nevoie – nu trebuie sa treci singura prin asta, oricat de greu ar parea. Familia si prietenii cu siguranta sunt pregatiti sa te sprijine moral sau chiar financiar, pentru a depasi impasul. Pune-ti sanatatea pe primul loc si nu mai amana gasirea solutiilor, caci acestea te vor scoate din situatia intunecata care pare uneori fara scapare si iti vor arata cat de bine te vei simti cand inveti sa gestionezi eficient resursele economice.

Foto: freepik.com