Orice gen de program TV ce include competitii sportive este benefic pentru creier, spun cercetatorii. Explicatia este data de un studiu recent ce a dovedit ca sportul la televizor este benefic pentru bunastarea creierului.
Aceasta constatare a fost publicata in revista Sport Management Review si a inclus trei substudii diferite care au implicat participanti japonezi.
Cum poate contribui privitul competitiilor sportive la bunastarea creierului
Primul studiu a examinat relatia dintre urmarirea sporturilor si bunastarea ulterioara prin analizarea datelor disponibile publicului cu un esantion de 20.000 de participanti. Acestia au observat o tendinta generala conform careia vizionarea regulata a sporturilor a contribuit la o stare de bine mai ridicata raportata de participanti.
Urmatorul studiu a sapat mai adanc in impactul inainte si dupa urmarirea sporturilor. Aceasta echipa de cercetare a recrutat peste 200 de rezidenti japonezi care au raportat niveluri mai ridicate de bunastare dupa vizionarea videoclipurilor sportive, in special atunci cand a fost vorba de sporturi populare precum baseball-ul, comparativ cu optiuni mai putin populare precum golful. Desigur, exista unele nuante aici, deoarece unii oameni prefera in mod natural unele sporturi in detrimentul altora, dar, in general, sporturile mai populare au aratat un raspuns de bunastare mai mare.
Al treilea studiu a cautat dovezi palpabile pentru a testa posibilitatea ca urmarirea sporturilor sa ne schimbe creierul. Echipa de cercetare a efectuat un experiment de neuroimagistica cu 14 participanti japonezi, utilizand scanari RMN pentru a evalua modificarile functiei si structurii creierului.
Ce se intampla in creierul tau cand faci sport, potrivit unui neurocercetator
Rezultatele studiilor
S-a constatat ca vizionarea sporturilor declanseaza emotii de bine, cum ar fi fericirea si placerea (daca esti fana a sporturilor ai simtit deja asta pe pielea ta).
Mai mult, cei care urmareau sport in mod regulat au prezentat un volum mai mare de materie cenusie in acele zone ale creierului asociate cu recompensa si placerea.
De asemenea, un alt factor de luat in considerare este ca un sentiment puternic de comunitate poate contribui la sanatatea mintala si chiar la prelungirea vietii. Numeroase studii au legat fericirea de apartenenta la un grup si relatiile interumane. Asadar, privitul unui meci de fotbal impreuna cu familia, prietenii sau alti suporteri va contribui la bunastarea creierului tau.
Data viitoare cand privesti un astfel de program TV, nu te simti vinovata ca petreci cateva ore in fata ecranului, ci gandeste-te ca ai optat pentru o activitate care iti aduce bucurie si chiar si sanatate!
Foto: depositphotos.com