Dupa ce a suferit o lovitura la cap in copilarie, Jim Kwik s-a confruntat cu probleme de memorie si invatare la scoala, fiind cunoscut in randul colegilor drept „copilul cu creierul defect”. Dar de-a lungul deceniilor a descoperit diferite tehnici de invatare si a fost capabil sa-si „reconstruiasca” functiile creierului.
In prezent, Jim este un coach de top in materie de antrenare a creierului si un expert in optimizarea functiilor creierului, imbunatatirea memoriei si invatare accelerata. El a oferit pentru mindbodygreen.com cateva dintre cele mai eficiente trucuri pentru antrenarea creierului si imbunatatirea memoriei.
Iata care sunt sfaturile expertului:
Gandeste pozitiv
„Creierele noastre sunt un fel de supercomputere, iar modul in care vorbim cu noi insine este programul care le ruleaza”, spune Kwik. Iar asta inseamna ca gandirea pozitiva poate influenta performanta creierului. „Daca iti spui ‘Nu ma pricep sa retin numele’, atunci nu iti vei aminti numele urmatoarei persoane pe care o vei cunoaste pentru ca iti programezi supercomputerul sa nu faca asta”, adauga Kwik.
Studiile ii sustin spusele – cercetarile au aratat ca modul in care gandim despre noi insine ne afecteaza performanta cognitiva. Este acelasi principiu ca in cazul manifestarii. Mintile noastre sunt puternice si chiar ai abilitatea de a atrage ce iti doresti. „Daca oamenii inteleg cu adevarat cat de puternice sunt mintile lor, nu ar spune sau nu ar gandi ceva ce nu isi doresc sa fie adevarat”, a mai spus expertul.
Insa asta nu inseamna ca nu poti avea niciodata un gand negativ. Este ca in cazul dulciurilor – daca mananci din cand in cand un desert nu inseamna ca iti dai dieta peste cap. „Dar daca o faci constant, putin devine mai mult, nu-i asa? Este valabil si in cazul gandurilor noastre”, spune Kiwk.
In concluzie, daca vrei sa ai o memorie mai buna, incepe cu o gandire pozitiva. Nu te sabota singura spunand ca ai o atentie de scurta durata sau nu ai capacitatea sa-ti amintesti unele detalii. Crede in tine, spune expertul, iar comportamentul dorit va veni.
Misca-te in timp ce inveti
Potrivit lui Kiwk, „cand corpul se misca, creierul creste.” Cercetatorii au descoperit ca exercitiile aerobice generaza noi neuroni in hipocampus, regiunea creierului asociata cu memoria, invatarea si emotiile. De asemenea, contractarea musculaturii in timpul antrenamentelor de rezistenta elibereaza in sange miokine, proteine care se gasesc in interiorul muschilor, iar unele dintre aceste miokine au proprietati neuroprotectoare.
In afara de aceste beneficii in privinta neuroplasticitatii, „cercetarile arata ca atunci cand asculti un podcast sau un audiobook in timp ce faci o plimbare, folosesti bicicleta eliptica sau faci orice activitate ritmica, vei retine si vei intelege mai bine acele informatii”, spune Kwik.
De fapt, cercetarile au aratat ca elevii au performante mai bune la teste atunci cand participa la orice tip de activitate fizica in timpul unei zi de scoala. Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca activitatea fizica ii poate ajuta pe oameni sa invete mai usor o limba straina.
Deci daca vrei sa inveti noi informatii, trebuie sa o faci in timp ce te misti. „Ceea ce este bun pentru inima este bun si pentru creier”, adauga expertul.
Elibereaza-ti spatiul
„Lumea ta exterioara este o reflexie a lumii tale interioare”, spune Kwik. „In mod surprinzator, cand iti faci patul, iti cureti biroul sau pui toate fisierele de pe ecranul computerului in folderele potrivite, atunci ai o minte mai limpede”, adauga el.
3 bauturi care iti imbatranesc creierul mai repede
Si studiile au aratat acelasi lucru. Atunci cand faci ordine in spatiul in care traiesti, fie ca este locuinta ta sau biroul in care lucrezi, iti distragi atentia de la ceea ce te supara si iti ofera o senzatie de control. Poate ca nu poti controla evenimentele neprevazute din viata ta, dar poti controla dezordinea din casa ta.
„Le amintesc tuturor sa isi elibereze mintea prin optimizarea spatiului exterior”, a declarat Kwik.
Foto: pexels.com