Este cunoscuta si sub numele de Saptamana Patimilor, dar si ca Saptamana Deniilor, in toate zilele din aceasta perioada fiind programate slujbe speciale in biserici. Incheie cel mai lung si aspru post din an si aminteste de patimile lui Iisus Hristos din aceste zile. Este o perioada plina de semnificatii si superstitii, asa ca e important sa vedem ce fel de traditii pentru Saptamana Mare au de respectat credinciosii.
Traditii pentru Saptamana Mare – Lunea Mare
In prima zi din Saptamana Patimilor, in timpul Deniei se citeste istoria lui Iosif cel preafrumos, fiul patriarhului Iacob si se face pomenirea smochinului neroditor, copacul blestemat de Iisus inaintea intrarii in Ierusalim.
Tot luni incepe si curatenia de Paste. Se scot lucrurile afara, se aeriseste casa de relele de peste iarna, se varuieste si se spala.
Martea Seaca
In aceasta zi credinciosii se pregatesc pentru intrarea in camara Mantuitorului, iar la Denie se citeste pilda celor 10 fecioare, 5 intelepte si 5 neintelepte, care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament intalnirea cu Hristos este asemanata cu o nunta. Hristos se numeste mire, Biserica este mireasa, iar Apostolii sunt prietenii mirelui. Pilda spune ca 5 dintre fecioare au avut candela fara ulei, iar celelalte 5, candela si ulei. Candela fara ulei este reprezentarea simbolica a realizarii de sine fara interes fata de ceilalti, in timp ce candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie.
Tot in Martea Mare se citeste si predica de pe Muntele Maslinilor, cand Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu si propriile patimi, cu 3 zile inainte sa fie judecat.
Astazi se aspira sau se da cu matura, se spala geamurile, se curata curtea si se fac toate muncile grele de pe langa casa. Tot azi taranii trebuie sa se spele ritualic ca sa scape de boli.
Citeste continuarea pe Life.ro.
Foto: Unsplash.com.