O serie de investigatii sau un control efectuat de medic poate sa stabileasca cauza care a dus la aparitia acestui act reflex de aparare a organismului. Medicii avertizeaza ca in spatele acestui simptom pot sta ascunse o serie de boli grave.
Iata care sunt cauzele posibile de aparitie a tusei:
-Virusuri si bacterii. Cea mai frecventa cauza a unei tuse este o infectie a tractului respirator, provocata de raceala, gripa sau Covid. Infectiile tractului respirator sunt de regula produse de un virus si pot dura de la cateva zile pana la o saptamana. Infectiile provocate de gripa pot dura mai mult si sunt necesare antibioticele.
-Fumatul este o alta cauza frecventa a tusei. O tuse cauzata de fumat este aproape intotdeauna o tuse cronica cu un sunet distinctiv.
-Astmul. O cauza frecventa de tuse la copiii mici este astmul – o boala inflamatorie a plamanilor care se manifesta prin tuse puternica, respiratie suieratoare si senzatie de greutate la nivelul pieptului, ceea ce face diagnosticarea usoara.
-Insuficienta cardiaca are ca si simptom tusea.
-Laringita. Se manifesta prin inflamarea laringelui si este provocata fie de o infectie, fie de anumiti factori iritanti. Si in cazul laringitei exista o tuse suparatoare.
-Refluxul gastroesofagian, o alta afectiune care poate provoca o tuse cronica. Practic, continutul de stomac ajunge inapoi in esofag, iar acest reflux stimuleaza un reflex in trahee, determinand persoana sa tuseasca.
-Sinuzita – o infectie a sinusurilor care are ca simptom tusea.
-Tuberculoza – o boala infectioasa care afecteaza plamanii dar si alte organe. Afectiunea poate sa fie prevenita si tratata.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.