Unul dintre ele este meditatia pentru activarea glandei pineale, o tehnica foarte cautata. Creata de cercetatorul si chiropracticianul Dr. Joe Dispenza, meditatia pentru glanda pineala este menita sa reduca stresul si sa calmeze mintea, astfel incat sa te relaxezi si sa adormi, scrie Bustle. Potrivit Dr. Ryan Sultan, un psihiatru, terapeut si profesor la Universitatea Columbia, aceasta tehnica imbina meditatia si respiratia intr-un mod care are un efect suplimentar de calmare asupra psihicului.
Ce este meditatia pentru glanda pineala si cum te ajuta sa combati insomnia
Meditatia pentru glanda pineala consta in respiratia pe nas, in timp ce iti incordezi toti muschii, apoi expiri si repeti procesul de cinci ori. „In timp ce tehnica este axata pe schimbarile fiziologice precum relaxarea musculara, integreaza si principiile mindfulness. Concentrarea pe senzatiile de respiratie si fizice atrage mintea de la gandurile care induc anxietatea, o componenta cheie a multor practici de meditatie”, a spus Sultan.
Multi utilizatori au scris in comentariile la clipul viral distribuit pe contul @liv.ingwell ca trucul a functionat in combaterea insomniei. Potrivit lui Sultan, aceasta declanseaza o senzatie de relaxare care te ajuta sa adormi aproape imediat, in cel mult 30 de minute. Daca nu functioneaza imediat, atunci expertul recomanda combinarea sa cu alte tehnici de relaxare, cum ar fi indepartarea telefonului si scaderea temperaturii in dormitor.
@liv.ingwell I literally have no idea why this makes me fall asleep instantly but i notice a huge difference when i do it vs when i do not. 5 deep breaths hold it at the top let it go. Look up pineal gland meditation from joe dispenza! #joedispenza #sleephack #sleeptips #fallasleepfast ♬ original sound – Olivia Hedlund
Ce rol are glanda pineala
Glanda pineala este o glanda endocrina mica, in forma de con de pin, situata adanc in creier, care asigura un ritm circadian echilibrat. „Este mai cunoscuta pentru ca produce melatonina, un hormon responsabil pentru reglarea ciclurilor somn-veghe”, a explicat medicul.
Glanda pineala ajuta corpul sa determine cand este timpul sa stea treaz in timpul zilei si cand trebuie sa se pregateasca de somn noaptea. Respiratia adanca implicata in tehnica de meditatie ajuta la conectarea mintii cu corpul, spune Jill Zwarensteyn, specialista in somn la Sleep Advisor.
In timp ce adormi inhaland aer prin nas, respiratia controlata ajuta, de asemenea, la cresterea aportului de oxigen care calmeaza sistemul nervos. Respiratia si cotractarea tuturor muschilor, apoi relaxarea acestora, reduce stresul fizic si tensiunea din corp, de asemenea, conferind un sentiment placut inainte de culcare. Functioneaza prin redirectionarea atentiei de la gandurile accelerate la senzatiile tale corporale, explica el – nu te poti concentra asupra stresului daca esti ocupat sa iti incordezi muschii.
Repetarea aceastei tehnici de respiratie de cinci ori amplifica reactia de relaxare in minte si corp, astfel ca adormi. Pentru a atipi mai usor, Zwarensteyn recomanda sa stai confortabil in pat, sa-ti incordezi mai intai muschii din partea inferioara a corpului si sa tii capul drept.
„In timp ce faci acest lucru, energia este canaliza catre glanda pineala. Asta o va determina sa elibereze melatonina in timp ce expiri”, a spus ea. Repetand procesul de cinci ori, ar trebui sa te relaxezi suficient pentru a adormi.
Cand sa incerci meditatia pentru glanda pineala
Poti sa o faci oricand nu reusesti sa adormi, de pilda atunci cand stresul sau gandirea excesiva te tin treaza. „Concentrandu-te pe senzatiile fizice, tehnica abate atentia de la gandurile deranjante”, arata Sultan.
Functioneaza si ca metoda non-farmaceutica pentru tratarea insomniei, adauga el. Nu uita, daca nu da rezultate imediat, poti sa incerci oricand din nou.
„Unele persoane pot avea nevoie de cateva repetari pentru a simti pe deplin beneficiile relaxarii. In plus, odata cu practica, corpul tau poate deveni mai adaptat la raspuns, facand tehnica mai eficienta cu timpul”, a adaugat expertul.
Foto: freepik.com