10 trucuri care te ajuta sa recunosti hainele de calitate inferioara

1
De Denisa Toma
5 feb. 2019

Cand investesti in piese vestimentare de baza pentru garderoba ta, vrei sa te asiguri ca alegi haine care vor rezista mai mult de cateva purtari.

Daca hainele tale par sa se deterioreze dupa cateva cicluri de spalare sau nu arata prea bine la final de sezon, este posibil sa fie de calitate proasta. Iata cum iti poti da seama daca hainele sunt de calitate sau nu:

Poti vedea prin material

Desi calitatea nu inseamna neaparat un material textil mai gros, sa vezi printr-o haina poate insemna ca este fabricata din material ieftin. Incearca acest truc, recomandat de stilistul Anuschka Rees: tine haina indreptata spre o sursa de lumina. Daca poti vedea prin material sau poti observa conturul mainii tale prin el, tesatura textila nu este prea densa si, prin urmare, nu va fi rezistenta in timp.

9 greseli de shopping care te fac sa cheltui prea mult pe haine

Camasa ta din bumbac 100% are deja scame

Daca o camasa cumparata de curand are deja scame, atunci este posibil sa nu fie facuta din fibre de calitate. Iar motivul este acela ca bumbacul este o fibra naturala destul de rezistenta la formarea scamelor. In cazul in care se formeaza scame, este un semn ca materialul este realizat dintr-un amestec de bumbac sau ca fibrele folosite nu sunt de calitate buna.

Blugii sunt usori si moi la prima purtare

Denimul de calitate este o tesatura care are un numar mare de fibre pe centimetrul patrat si este realizat dintr-un material care cantareste cel putin 340 de grame. Jeansii din denim de calitate ar putea fi rigizi si incomozi la inceput, dar pe masura ce ii porti se vor lasa si vor rezista multi ani. Denimul ieftin este facut de obicei dintr-un material mai putin dens, fiind usori si moi inca de la raft.

Puloverul de lana are scame chiar si dupa spalare

Pentru ca este o fibra naturala, lana trebuie spalata intotdeauna delicat si cu grija pentru a preveni formarea scamelor. Cu toate acestea, daca puloverul tau din „lana 100%” nu isi pierde scamele dupa ce a fost spalat, nu este un semn prea bun.

Potrivit CottonWorks, fibrele naturale precum bumbacul sau lana isi pierd scamele la spalat. Pe de alta parte, scamele formate pe materiale sintetice asa cum sunt nylonul sau poliesterul raman fixate dupa ce se formeaza. Prin urmare, scamele ar putea fi un semn ca o piesa vestimentara nu este realizata din fibre naturale de cea mai buna calitate.

6 piese vestimentare basic in care ar trebui sa investesti in 2019

O haina nu isi pastreaza forma dupa ce a fost intinsa

Cele mai multe materiale de calitate buna ar trebui sa-si recapete forma dupa ce au fost intinse. Este o proprietate numita „recuperare” si este foarte importanta daca piesa vestimentara este menita sa aiba o croiala stransa pe corp sau structurata.

Daca intinzi o haina cu mainile si pare sa arate diferit sau labartat dupa ce ii dai drumul, cel mai probabil nu iti va mai veni bine dupa cateva purtari sau cicluri de spalare. Nu este o problema in ceea ce priveste fustele largi sau topurile drapate, dar este o problema in cazul hainelor menite sa fie stranse pe corp, asa cum sunt rochiile mulate.

Fermoarul este expus

Uneori, fermoarul poate face parte intentionat din designul unei haine, dar poate fi si semnul unei calitati inferioare. Fermoarele expuse sunt mai predispuse la agatarea materialului si la deteriorare. Hainele de calitate buna au de obicei fermoare acoperite cu o placheta din material, care ascunde fermoarul si il protejeaza. Daca producatorul nu a investit in acoperirea fermoarului, ar putea insemna ca piesa vestimentara nu este de cea mai buna calitate.

6 reguli esentiale de stil care te ajuta sa te imbraci cu gust in orice situatie

Nu exista rezerva de tiv la poalele fustei sau rochiei

Exista riscul ca hainele pe care le cumperi sa nu-ti vina intotdeauna perfect. Acesta este motivul pentru care cele mai multe haine de calitate includ ceea ce este cunoscut drept rezerva de tiv, care nu este altceva decat un plus de material cusut in interiorul tivului, la poalele fustei, rochiei sau la baza pantalonilor. Aceasta rezerva le permite croitorilor sa lungeasca haina daca este necesar. Din pacate, unii producatori incearca sa reduca cheltuielile prin eliminarea rezervei de tiv.

Modelul imprimeului nu se aliniaza la cusaturi

Priveste cu atentie o haina si analizeaza daca imprimeul se aliniaza la cusaturi. Modelele precum dungile sau carourile care nu se aliniaza la cusaturi indica faptul ca producatorul nu a fost dispus sa foloseasca material suplimentar pentru a se asigura ca imprimeul este continuu. Lipsa atentiei la acest detaliu arata ca haina este de calitate proasta.

Haina ta nu are nasturi sau accesorii de rezerva

Hainele de calitate buna sunt o investitie pe termen lung, astfel ca este de inteles de ce astfel de piese includ adesea nasturi, capse sau paiete de rezerva, care pot fi folosite in caz ca este necesar sa le repari. Daca aceste elemente de rezerva lipsesc, este un semn ca producatorul nu a avut intentia sa realizeze o haina care sa reziste atat de mult incat sa necesite reparatii.

Materialul este lipit, in loc sa fie cusut

Asa cum e de asteptat, lipirea a doua bucati de material este mult mai ieftina si mai rapida decat coaserea lor. Cusaturile rezista mai bine la purtare, in timp ce lipiturile se pot desface mult mai usor. Este recomandat sa fii atenta in special cand vine vorba de piesele vestimentare din piele care prezinta la imbinari urme vizibile de adezv. Este un semn ca haina nu este de calitate si ca va avea o rezistenta scazuta in timp.

Foto: Instagram/Camila Coelho