De ce sa alegi un tuxedo

1
De Tatiana Ernuteanu
12 dec. 2018

Intr-un peisaj vestimentar autohton, ce abunda, de cele mai multe ori, de rochii aparent pretentioase, dar cu finisaje indoielnice, materiale lipsite de finete si accesorii opulente, femeile au uitat de tuxedo, unul dintre cele mai puternice si sexy outfituri, expresie a libertatii, a curajului si a asumarii.

Imposibil sa nu va amintiti celebra poza, semnata Helmut Newton, pentru Yves Saint Laurent, cu cele doua manechine pe strada, unul imbracat in tudexo, celalalt doar in lenjerie, o poza iconica, recreata de zeci de ori ca hommage.

View this post on Instagram

Helmut Newton for YSL, 1975. #ChicAF

A post shared by The Impossible Cool. (@impossiblecool) on

Aerul auster al femeii imbracate in tuxedo are farmecul senzualitatii intuite, intrezarite doar de o minte curioasa. Nimic vulgar, nicio exagerare stilistica, nicio nevoie vadita de a primi aprecieri cu privire la sarm, nicio dorinta de a-si arata formele feminine.

In 1966, Yves Saint Laurent dorea sa salveze femeile de rochiile cu trena incomoda…

… inventand o tinuta cu aer masculin, care ar fi permis corpului feminin sa alunece cu gratie. Era perioada cand pantalonii purtati de femei nu erau priviti cu ochi buni, fiind asociati cu ideea de obscenitate, iar femeile erau constranse de numeroase norme ale societatii.

Abia in 1968, miscarea femeilor devine populara, odata cu citirea romanului scris de Simone de Beauvoir, Cel de-al doilea sex, Simone fiind o aparatoare infocata a drepturilor femeilor.

Yves Saint Laurent actiona si el prin parghiile avute la indemana sa elibereze femeia, dar mai mult decat atat sa ii ofere putere, sa o emancipeze si sa ii gaseasca locul meritat, intr-o societate dorita fara tabuuri.

In incercarea sa de a schimba moda feminina…

… YSL lanseaza, in 1968, colectia Pop Art, o colectie ce va schimba regulile modei, scandalizand, insa. Tinuta care a starnit cele mai multe controverse a fost Le Smoking, primul costum pentru femei, alcatuit dintr-o pereche de pantaloni drepti, o camasa din organza cu volane, o cravata, o centura din satin si o jacheta cu o taietura noua, ce a dat peste cap lumea modei de atunci, fiind si sfarsitul erei rochiilor de seara lungi si banale.

Despre acest moment YSL declara: ”Intotdeauna am vrut sa ma pun in slujba femeilor, sa le insotesc in marea miscare de eliberare. Prezentarea de moda a pus astfel in lumina reflectoarelor tudexo-ul, trasand noi standarde la capitolul tinute de seara.

Catherine Deneuve a fost prima actrita care a purtat tudexo…

… in ciuda multor critici conservatori, care s-au simtit lezati de alegerea ei. Tinuta era greu de asimilat, in acceptiunea majoritatii ea reprezentand un amestec de genuri, o pervertire a ordinii naturale a lucrurilor, pe care oamenii o stiau pana in acel moment.

View this post on Instagram

#CatherineDeneuve ❤ #SergeGainsbourg ❤💕

A post shared by Michaël Lesage (@mickylesage) on

Geniul lui YSL era greu de inteles. Mesajul lui era simplu, in loc sa le ofere femeilor tinute de inspiratie masculina, neautentice intr-un fel, YSL a “dezbracat” barbatul, pentru a imbraca femeia.

Tuxedo a devenit, in scurt timp, o tinuta ce vorbea de libertate si asumare, fiind purtat in aproape toate mediile, de la coloniile britanice, pana la cabaretele gay din Paris.

Daca a existat ceva in comun intre YSL si Coco Chanel a fost aceasta idee de a sustine femeia, in timp ce Coco a eliberat-o, YSL i-a conferit putere.

Piere Berge, co-founder YSL, afirma la acea vreme ca silueta YSL nu este una androgina, asa cum se specula, ci ca femeia YSL “imprumuta hainele masculine pentru a-si reliefa feminitatea”, iar Yves insusi declara ca dorinta lui a fost de a conferi atributele unui gen, altuia.

Cert este ca tudexo a ramas o tinuta atemporala…

… potrivita pentru a evidentia senzualitatea feminina, in total contrast cu cut-ul masculin. Declinat apoi in variante mai curajoase de a fi purtat, pe piele sau peste un sutien de dantela, tudexo este considerat astazi chintesenta elegantei, estompand granitele dintre scena si strada.

Bianca Jagger a purtat tuxedo la nunta sa cu Mick Jagger, Melanie Laurent alege un tudexo ca tinuta la Festivalul de la Cannes, in 2000, Cara Delavigne poarta un tudexo in campania Baby Doll Mascara, Angelina Jolie il poarta la decernarea premiilor Bafta, iar un an mai tarziu este alegerea Emmei Watson.

View this post on Instagram

Bianca Jagger in head to toe YSL, 1974

A post shared by N A S T Y (@conde.nasty) on

Pe mine, tudexo m-a sedus for the first time, privind poza lui Newton, pentru campania YSL, apoi purtat de Charlotte Rampling, tot intr-o campanie YSL, la fel si de Kate Moss.

Port tuxedo cu incredere, la evenimentele se seara, conferindu-mi nonsalata si puterea pe care mi le doresc. Mi se pare sexy, fara ostentatie. Poate crea scenarii, poate emotiona, poate sa-ti ofere misterul de care are nevoie o femeie, poate incita fara masura si are sobrietatea pe care eu o caut in orice tinuta.

Asadar, daca sunteti femei care inteleg ca feminitatea nu inseamna bucle, dantela, tocuri si culori stridente, ruj si strobbing, tuxedo este optiunea pentru o tinuta de seara rafinata.

Daca vreti sa cititi si mai multe povesti despre arta, carti, filme si tot ce e hot in the city, ma gasiti pe thehotspotgirl.com

Foto: IWC