Crama Liliac isi consolideaza echipa cu un nume de referinta in industria vinului, oenologul Ghislain Moritz

1
De Gavrila Alina
12 mai 2022

Crama Liliac face un pas important in misiunea de a deveni ceamai buna crama de vinuri premium din Romania, prin atragereain echipa a lui Ghislain Moritz, renumit oenolog francez, cu o vasta experienta in productia de vinuri, atat pe piatainternationala, cat si in Romania, unde a activat timp de 10 ani, producand vinuri reper pentru una dintre cele mai apreciate crame din tara.

Pasiunea pentru vin a lui Ghislain porneste de la o varsta frageda, la inceputul anilor 2000, pe cand calatorea in Australia. Acolo a intrat in domeniul agriculturii si a fost fascinat de vinurilespectaculoase care ofereau o incursiune in gastronomie, istorie, cultura, povesti si socializare. Francez la origini, Ghislain a inceput sa studieze oenologia in Burgundy, in anul 2005, unde a lucrat mult pe productia de vinuri Pinot Noir șs Chardonnay. In 2009, urmeaza calea Portugaliei, un alt taram reper pentruproductia de vinuri excelente. Acolo a fost si locul unde pasiuneasi experienta lui s-au făcut cunoscute pana in Romania, unde a locuit pana in 2017, cand a simtit ca e momentul sa porneasca in propria aventura a vinurilor. A revenit atunci in Franta, Alsacia, unde alaturi de sotia lui a pus bazele unei crame butic, undeproduc vinuri premium cu cele mai bune varietati de struguri, precum Pinot Gris si Pinot Noir, de altfel soiurile preferate de el.

Anul 2022 l-a gasit relaxat, cu propriul proiect asezat si deschispentru o colaborare despre care chiar el spune ca a fost menita sase intample aici si acum. Venirea lui in echipa Liliac nu estedeloc intamplatoare, fiind precedata de o lunga prietenie cu Miron Radić, CEO-ul cramei Liliac. S-au cunoscut in urmă cu cativa ani, tot mergand impreună la diferite targuri internationalede vin. Dupa lungi discutii si degustari, si-au dat seama caimpartasesc nu doar pasiunea comuna pentru vinuri, ci si o mentalitate similara si aceeasi directie cu privire la productia de vinuri premium. Cel mai important, au aceeasi rigurozitate, care este esentiala in acest domeniu, pentru a duce industria vinului la nivelul urmator, pentru a seta noi standarde in producția de vinuri.

Dupa o perioada excelenta a cramei, in care vanzarile au depasit asteptarile companiei, intr-un context dificil, dupa o serie de lansari de etichete noi in premiera si a unor concepte pionier, echipa Cramei Liliac priveste viitorul cu optimism si incredere, avand si marele avantaj al unui climat ideal pentru productia de vinuri senzationale, cum este cel transilvanean.

„Ne-am dorit o viziune si o gandire fresh, o abordare care sapotenteze succesul cramei de pana acum si sa aduca cea mai buna abordare productiei noastre de vinuri. Avem convingerea caGhislain va aduce un touch personal relevant si va scoate tot ce e mai bun din acest terroir. Impreună cu Paula si Cristina, oameni de baza in echipa de la crama din Batos, Ghislain va conduce productia tuturor vinurilor Liliac spre o noua era, in misiunea noastra de a deveni cea mai buna crama din Sudestul Europei, de ce nu,” a declarat Miron Radić, CEO Crama Liliac.

Oenologul Ghislain Moritz considera ca un vin bun se asociazamereu cu un moment frumos. Desi iubeste Pinot Noir-ul, considera ca varietatile romanesti sunt grozave, dar nu suficient de cunoscute, ele merita puse in valoare si aduse in lumina mult mai mult.

Viitorul productiei de vinuri se va confrunta cu o serie de provocari, cea mai importanta fiind incalzirea globala. Este insafascinant cum evolueaza industria vinului din Romania, cat de repede se dezvolta, este dinamica si versatila, si sunt sigur ca va absorbi tot mai multi consumatori si din vest. E dificil de spus cum va evolua in viitor, dar abia astept sa fiu surprins, am mare incredere in piata locala si mai ales in climatul excelent de care se bucura Crama Liliac, in probabil unul dintre cele mai spectaculoase tinuturi din Romania, Transilvania,” declaraGhislain Moritz, Head Wine Maker Crama Liliac.

Despre Crama Liliac      

In probabil cea mai veche regiune viticola din Romania, incarcatade istorie si povesti, am creat o crama moderna, unde priceperea unor oameni dedicati, cu ajutorul metodelor traditionale imbinate cu tehnologia dau viata unor vinuri reper, care aduc bucurie si inspira.

In zilele noastre, Liliac® reinvie traditia seculara pe care Transilvania o are in viticultura. Peisajul secular si tehnicamoderna creeaza, pe cele 52 de hectare, o simbioza perfecta. Aicisunt produse vinuri autohtone, ce cuceresc prin rafinament sicomplexitate, indiferent daca sunt albe, rosii, roze sau irezistibilde dulci, de fiecare data cand deschidem o sticla de Liliac, experiente incredibile sunt pe punctul de a fi descoperite. In fiecare sticla de vin Liliac regasesti angajamentul, atentia, comuniunea cu spiritualitatea, cu pamantul si clima transilvaneana, decantate prin experienta austriaca si tehnica inovativa de vinificatie.