Somnul, cel mai important pentru calitatea vietii

1
De Gavrila Alina
14 iun. 2024

Perceptia romanilor fata de aspectele cu impact asupra calitatii vietii lor s-a schimbat in ultimul an.  Aceasta concluzie reiese dintr-un raport de cercetare realizat in luna mai 2024 de Asociatia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiza.

Anul acesta, respondentii au clasat pe primul loc somnul/odihna, cu importanta majora pentru 54% dintre acestia (56% in cazul femeilor). In timp ce echilibrul dintre viata personala si cea profesionala a urcat pe locul 2 (52%, fata de 45% in 2023), iar alimentatia se afla pe locul 3, in cadere de pe prima pozitie pe care o detinea anul trecut (51% fata de 67% in 2023).

Locurile 4 si 5 sunt ocupate de activitatea sportiva si rasfatul cu moderatie

Adica acele obiceiuri care nu sunt tocmai sanatoase, dar ne aduc o stare de bine – un pahar cu vin baut seara sau o prajitura cu care ne premiem din cand in cand.

 Conform aceluiasi studiu, familia este pe primul loc în topul factorilor importanti in viata, iar locul al doilea este ocupat de starea de spirit, considerata prioritara comparativ cu starea fizicasi cea financiara. Pentru ca, nu-i asa, atunci cand suntem odihniti si avem o stare de spirit buna, ne este mult mai usor sa bifam cu brio toate celelalte sarcini de peste zi.

53% sunt multumiti de timpul pe care il petrec pentru relaxare

In privinta gradului de satisfactie fata de diferite aspecte ale vietii, urmatoarele elemente au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin consistente:

⤵︎ 70% dintre respondenti sunt multumiti de casa in care locuiesc (fata de 76% in 2023)

⤵︎ 62% sunt multumiti de alimentele pe care le consuma (fata de 70% in 2023)

⤵︎ 53% sunt multumiti de timpul pe care il petrec pentru relaxare (fata de 58% in 2023)

⤵︎ 34% petrec destul timp cu prietenii (comparativ cu 39% in 2023).

 In plus, anul acesta 40% dintre respondenti se declara stresati de nevoia de a raspunde unor standarde impuse de societate. Activitatea profesionala in sine (36%) si relatia cu partenerul de viata (35%) sunt si ele stresante intr-o pondere mai mare anul acesta.

Rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul CIPRA, sectiunea Studii.