Sondaj DPH: Ce fel de carti isi doresc parintii sa citeasca copiii

1
De Gavrila Alina
22 apr. 2024

Literatura despre mediu si educatia ecologica sunt subiecte preferate de parinti si copii.

Mai mult, peste o treime dintre parinti au declarat ca in ultimele 3 luni copiii lor au citit carti despre natura si mediul inconjurator, arata un sondaj efectuat de catre editura Didactica Publishing House.

57% dintre respondenti spun ca vor ca pe lista de lectura scoalara sa fie incluse si subiecte care abordeaza subiecte de ecologie si mediu

Iar 70% dintre acestia spun ca discuta acasa cu cei mici despre reciclare si despre protejarea mediului prin actiuni simple, cum ar fi protejarea plantelor si animalelor, conservarea habitatului lor natural etc. Parintii respondenti la acest sondaj au nominalizat cartile ca fiind resursa principala atunci cand isi doresc sa discute cu cei mici despre probleme legate de protectia mediului. Astfel, 57% au folosit povestile pentru a aborda subiectul reciclarii. Dar si necesitatea economisirii resurselor sau folosirea mijloacelor de transport alternative pentru a limita poluarea. Pe langa acest subiect, parintii isi doresc ca in lista de lecturi scolare sa fie incluse si carti ce abordeaza teme sociale sau culturale, titluri contemporane, de actualitate, dar si clasici.

Proiect European derulat de editura Didactica Publishing House

Pentru a veni in intampinarea cititorilor, tot mai interesati de subiectul educatiei pentru mediu, in ultimii doi ani, editura Didactica Publishing House a derulat un proiect european care a presupus publicarea a 16 titluri despre mediu si ecologie. Astfel, prin intermediul unor ilustratii atragatoare si a unei abordari ludice, cititorii au facut cunostinta cu notiuni precum incalzire globala, efect de sera, poluare, reciclare, regenerare urbana, consum responsabil si multe altele.

Povestile deschid emotional, te fac curios: te intrebi cum va continua totul. Vor reusi Marc si sora sa construiasca o centrala hidroelectrica? Va strange Abdi suficient de multi bani pentru fantana din Somalia, va trece Amina examenul de inot? Si asa mai departe. Povestile conduc si la intrebarile stiintifice. Este apoi important sa ramai in concret, sa te concentrezi pe esential. Un lant de molecule de apa poate fi exemplificat de un lant de copii care se tin de mana. Expresivitatea si analogiile sunt importante. Si mai presus de toate: umorul. Exista intotdeauna aspecte amuzante in povesti, iar daca zambesti, nervii din fata ta ii transmit creierului tau ca esti bine. Si astfel se creeazacontextul pentru invatare, a precizat Susanne Orosz, autoarea cartii „Exista apa in desert?”

Copiii invata despre reducerea impactului asupra mediului

Ne-am dorit sa abordam subiecte actuale, cu care copiii se intalnesc tot mai des pe masura ce cresc. Observa efectele poluarii la fiecare pas. Prin urmare, acest proiect a venit natural si ne bucuram sa vedem ca isi indeplineste obiectivul de a fi un instrument pentru parinti si cadre didactice. Titlurile selectate in acest proiect ofera idei de activitati, sfaturi practice, simple, ce pot fi adoptate in rutina zilnica a familiei sau a clasei. Si, pe langa faptul ca-i invata pe copii sa reduca impactul asupra mediului, ii invata si despre empatie, despre colaborare, prietenie. Dezvoltandu-si abilitatile sociale si chiar de leadership prin intermediul povestilor. Iar accesibilitatea informatiei se datoreaza atat autorilor si ilustratorilor, cat si traducatorilor care au reusit sa transpuna cartile intr-un limbaj adecvat pentru copii”,a precizat Florentina Ion, fondator al editurii Didactica Publishing House.

Titlurile din proiectul Literatura Europeana pentru Copii despre Ecologie si Mediu insumeaza 48.000 de carti

Cartile sunt pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani. La traducerea acestor titluri in limba romana au contribuit traducatori cu experienta in traduceri literare pentru copii: Ivona Berceanu, Anca Magurean, Andreea-Ileana Pop, Elisabeta Ursu, Daniel Voicea. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa, iar detalii suplimentare despre acestea sunt disponibile aici: https://www.edituradph.ro/carti-copii-carti-despre-protejarea-mediului.

 *Sondajul mentionat a fost realizat in perioada 15-18 martie 2024, online. Au raspuns la intrebari 361 de persoane, parinti care achizitioneaza carti, 67,9% locuitori in mediul urban, cei mai multi cu varste cuprinse intre 3-6 ani – 37,7%, respectiv 7-10 ani – 27%, si 0-3 ani – 23%. Restul respondentilor au copii cu varsta peste 11 ani.

Despre Editura Didactica Publishing House

Didactica Publishing House (DPH) are o experienta de peste 20 ani pe piata educationala din Romania. Si detine un portofoliu de peste 2.000 de titluri – carti si jocuri educationale potrivite inca din primele luni de viata ale copilului.

Misiunea Didactica Publishing House este aceea de a promova lectura si educatia in general cu ajutorul resurselor educationale – carti sau jocuri – formale si non-formale. Astfel incat sa trezeasca interesul si curiozitatea copiilor. De asemenea, scopul DPH este acela de a oferi sprijin cadrelor didactice in desfasurarea activitatii lor. Pentru mai multe detalii accesati www.edituradph.ro.