Iti place dovleacul copt? Dar supa-crema de dovleac? Si noua, dar ce ar fi sa descoperi si alte combinatii de a gati dovleacul? Cu totii avem cateva feluri de mancaruri preferate inca din copilarie, insa uneori parca simtim nevoia de a incerca ceva nou. Si cum retelele de socializare sunt surse excelente de inspiratie, de ce sa nu incercam alte retete inedite, inspirate din bucatariile din diverse colturi ale lumii.
Ca sa gatesti dovleacul si in alt fel fata de cum ai fost obisnuita, am gasit pentru tine cinci combinatii pe care merita sa le incerci. Noi le-am pus pe lista ca sa le incercam in aceasta toamna.
Cinci metode inedite ca sa gatesti dovleacul
1. Curry cu dovleac
Cine nu adora curry-urile pline de arome imbietoare? Pe langa variantele cu carne, mai exista o multime de combinatii pe care le poti face: cu naut, linte, dovleac, cartofi dulci. Un curry cu bucati de dovleac, ardei iute, spanac, ceapa, mix de condimente indiene si lapte de cocos va fi un deliciu pentru oricine. Serveste-l cu orez integral si presara patrunjel/coriandru tocat marunt la final.
2. Spaghete din dovleac
Iti plac pastele, dar nu le mananci des de frica sa nu te ingrasi? Dovleacul este una dintre cele mai bune alternative sarace in carbohidrati la care poti apela. Poti sa faci spaghete din dovleac pe care sa le folosesti in locul pastelor obisnuite si sa le combini cu ingredientele preferate.
Se taie dovleacul in doua, se curata de samburi, se stropeste cu ulei de masline, sare, piper si se pune partea taiata in jos pe o tava. Se lasa la cuptor 45-50 de minute, pana cand este copt, dupa care se foloseste o furculita ca sa faci spaghete din miezul dulce al dovleacului. Combina aceste spaghete cu sosul tau preferat sau cu ingredientele pe care le-ai fi folosit pentru pastele obisnuite.
3. Terci de ovaz cu dovleac copt
Daca primele doua retete sunt perfecte pentru pranz sau cina, aceasta va fi ideala pentru un mic dejun echilibrat. Stim cat de sanatos este terciul de ovaz consumat la micul dejun. De ce sa nu incerci sa-l amesteci cu dovleac copt, ca sa-i conferi o culoare frumoasa si un gust inedit. Un mic truc: in weekend pune mai mult dovleac la cuptor si pastreaza-l apoi in caserole la frigider (fie bucati, fie facut piure). Astfel il poti include foarte usor in terciul de la micul dejun.
4. Dovleac umplut
Daca iti place dovlecelul la cuptor cu diverse umpluturi, atunci nu ai cum sa gresesti daca incerci sa-l inlocuiesti cu dovleacul. Dupa ce ai lasat jumatatile de dovleac la copt, se scobeste putin miezul si se foloseste o umplutura, in functie de gusturile tale. Quinoa fiarta si amestecata cu diverse legume coapte sau calite constituie una dintre variantele cu care poti sa umpli barcutele de dovleac si sa presari deasupra parmezan razuit, care se va rumeni frumos la cuptor.
5. Shakshuka cu dovleac
Shakshuka traditionala are la baza sosul de rosii si ouale, insa pe aceasta idee poti sa te joci cu mai multe ingrediente ca sa obtii un preparat inedit. Si cine spune ca nu ai putea sa folosesti chiar si dovleacul? Foloseste un peeler zimtat sau un spiralizator ca sa obtii taitei de dovleac pe care sa-i calesti cu putina ceapa, spanac/kale, sare, piper si ghimbir. In ultimele minute se sparg trei oua in gaurile facute cu o lingura. Se lasa sub capac cateva minute sau la cuptorul incins pana cand se gatesc ouale.
Foto: Instagram – Supergoodforyoufoods