Cheesecake cu ricotta, mascarpone si ciocolata – reteta fara gluten

cheesecake cu ricotta
1
De Ioana Marosan
15 nov. 2018

Atunci cand vrei sa arati tuturor cat de bine gatesti sau daca vrei doar un desert deosebit pentru o ocazie speciala, reteta de cheesecake cu ricotta, mascarpone si ciocolata de mai jos este ceea ce cauti.

Umplutura usoara de branza ricotta si mascarpone si “insulitele” de ciocolata, impreuna cu un blat crocant, vor face din acest desert unul dintre punctele tale forte atunci cand vei avea musafiri sau o ocazie speciala de sarbatorit.

Ingrediente pentru cheesecake cu ricotta, mascarpone si ciocolata fara gluten:

Pentru blat:

210 grame de faina fara gluten, plus 1-2 linguri pentru framantatul si intinsul aluatului;

3/4 lingurita de guma de xantan;

1/4 lingurita de praf de copt;

1/2 lingurita de sare;

85 de grame de unt nesarat, taiat in cubulete si racit;

120 de grame de smantana rece;

Apa rece.

Pentru umplutura:

450 de grame de branza ricotta;

225 de grame de branza mascarpone;

3 oua mari;

1 lingurita de extract de vanilie;

100 de grame de zahar;

1/4 lingurita de sare;

90 de grame de fulgi de ciocolata;

Ciocolata topita, pentru ornare (optional).

Mod de preparare:

Pentru blat

Intr-un castron mare se amesteca pana se omogenizeaza faina, guma de xantan, praful de copt si sarea. Apoi se adauga cubuletele de unt racit si se amesteca usor cu ingredientele uscate, pana se obtine un amestec sfaramicios.

Se adauga smantana si se amesteca cu restul ingredientelor pana ce se obtine un aluat mai neomogen. Daca mai este nevoie, poti sa adaugi cate o lingurita de apa rece si sa amesteci pana ce aluatul devine omogen.

Dupa ce s-a omogenizat, se pune intr-o folie de plastic la frigider, timp de 30 de minute. Dupa ce s-a racit, aluatul se intinde intr-o foaie subtire de aproximativ 1 cm grosime.

Se pune intr-o tava cu marginile rotunde, iar partea de la baza aluatului se inteapa din loc in loc cu o furculita.

Tava se umple cu boabe de fasole sau cu bile pentru gatit pentru ca aluatul sa nu se umfle si se introduce la cuptor, la 190 de grade Celsius, timp de 10 minute.

Se scoate si se lasa sa se raceasca, dup ace s-au indepartat marginile aluatului care au depasit inaltimea tavii.

Pentru umplutura

Se amesteca in blender ricotta, mascarpone, ouale, extractul de vanilie si zaharul pana ce se obtine un amestec matasos. Apoi se adauga fulgii de ciocolata si se mai mixeaza pana ce acestia sunt distribuiti uniform.

Amestecul obtinut se toarna in forma de placinta si se agita putin pana se obtine o suprafata uniforma.

Se ia forma de placinta si se pune intr-o tava mai mare, se umple cu apa calduta pana la jumatate si se introduce la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana cand umplutura devina mai solida.

Se scoate forma de placinta din tava cu apa si se reintroduce in cuptor. Se opreste focul si se lasa usa cuptorului usor intredeschisa. Dupa 10 minute se scoate si se lasa la temperature camerei ca sa se raceasca.

Apoi se acopera si introduce la frigider pana cand umplutura devine ferma (intervalul poate varia de la 1 ora pana la 3 zile). Se serveste rece si se poate decora cu ciocolata topita.

Foto: Shutterstock.com