Cum gatesti corect crevetii

cum gatesti crevetii
1
De Denisa Toma
2 nov. 2018

Crevetii sunt sanatosi, gustosi si sunt o alegere perfecta daca esti la cura de slabire pentru ca au putine calorii.

In ciuda acestor beneficii, nu sunt inclusi prea des in meniul zilnic. De vina este conceptia gresita ca acestia se gatesc greu. Dar adevarul este cu totul altul. Crevetii pot fi gatiti foarte simplu, daca urmezi cateva reguli de baza. Daca erai in cautarea unui articol din care sa afli exact cum se fac crevetii, ai ajuns unde trebuie.

Iata cum alegi si cum gatesti crevetii in mod corect:

Cumpara creveti congelati

Auzi destul de des ca ar trebui sa alegi alimente proaspete in locul celor congelate. Desi este adevarat pentru numeroase alimente, nu este intotdeauna valabil si in cazul crevetilor. Crevetii congelati trec prin mai multe etape: sunt prinsi, curatati, apoi congelati rapid, printr-un procedeu numit congelare individuala rapida.

Ii cumperi, ii decongelezi si ii gatesti. Pe de alta parte, crevetii proaspeti din magazin este posibil sa fi trecut prin acelasi proces de congelare pentru a putea fi transportati, apoi au fost decongelati si pusi la vanzare. Motivul pentru care se intampla acest lucru e simplu: crevetii se strica foarte repede. Prin urmare, este mai sigur si mai ieftin sa cumperi creveti congelati.

Cum sa pregatesti crevetii: decongelarea

O varianta este sa-i lasi in frigider peste noapte si sa-i gatesti a doua zi. Dar daca organizarea din timp nu este punctul tau forte, atunci ii poti dezgheta rapid sub jet de apa. Pune crevetii congelati intr-un bol in chiuveta, sub un jet slab de apa rece.

Apa care circula va dezgheta rapid si sigur crevetii, care vor fi gata pentru gatit in 15 minute. Nu este recomandat sa gatesti crevetii partial congelati. Asteapta pana cand sunt complet dezghetati.

Cum sa gatesti crevetii cu carapace

Chiar daca nu consumi cochilia cu care sunt acoperiti crevetii, ii poti gati cu totul. In acest caz, crevetii vor avea un gust mai intens si vor fi mai suculenti. Daca crevetii nu sunt decorticati, adica au inca acele intestine subtiri de-a lungul cohiliei, este simplu sa ii cureti. Iata cum se prepara: taie spatele cochiliei si extrage cu grija vena care trece de-a lungul ei.

De asemenea, poti inlatura cochilia si poti pastra numai codita. Niciuna dintre variante nu este gresita, ci depinde de preferinte.
Trebuie sa ai in vedere reteta pe care o prepari.

Daca vei manca crevetii cu mana, asa cum este cazul unui cocktail cu creveti, lasa codita atasata, pentru a fi mai usor de manevrat. Daca pui crevetii intr-un preparat ce se va manca cu furculita, cum ar fi paste cu creveti sau creveti la tigaie, atunci indeparteaza cozile.

Cum sa faci creveti la gratar

Este foarte usor sa prepari creveti la gratar – este practic cea mai raspundita si populara reteta cu creveti. Iar cea mai simpla modalitate este de a-i insira pe bete pentru frigarui. Dar in loc sa folosesti un sigur bat, este mai practic sa folosesti doua, pentru ca in acest fel crevetii nu se vor invarti pe frigaruie cand ii intorci.

Infige batul pentru frigaruie in partea cea mai groasa a crevetelui, iar celalalt bat in partea cea mai subtire, in apropierea cozii. In acest fel crevetii vor fi bine fixati si ii vei putea intoarce pe gratar cu o singura mana.

Marinata pentru creveti

Gustul crevetilor este foarte bun si nu este neaparat nevoie sa-i marinezi. Dar daca iti doresti un preparat cu totul deosebit, atunci o marinata special conceputa pentru aceste crustacee este alegerea perfecta. Acestia absorb sosul pentru marinare rapid, in aproximativ 20 de minute, astfel ca nu trebuie sa astepti prea mult.

Poti incerca o marinata clasica, obtinuta din ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi pisat, patrunjel proaspat, sare si piper, dar poti experimenta oricare alt tip de ingrediente si condimente, precum ghimbir, sos de soia, ceapa etc.

Masuri de siguranta cand gatesti creveti

Toxiifectiile alimentare provocate de fructele de mare sunt foarte periculoase, de aceea este obligatoriu sa respecti unele reguli de siguranta atunci cand gatesti creveti.

In primul rand, daca vrei sa cumperi creveti proaspeti de la supermarket, pune-i in cosul de cumparaturi la final, cand te asezi la casa pentru a plati. Eviti astfel sa plimbi crevetii prin tot magazinul. Pastreaza-i la rece in drum spre casa, de preferat intr-o sacosa termizolatoare.

Cand prepari crevetii, spala-i cu apa rece si ai grija sa nu contaminezi multe suprafete din bucatarie. Prepara crevetii proaspeti imediat ce ai ajuns acasa si nu ii lasa sa stea prea mult in frigider. Pastreaza-i reci pe masura ce ii pregatesti. Daca ti se pare prea complicat, si crevetii prefierti sunt la fel de delicioasi. Se fierb rapid in unt si patrunjel si gata, ai un preparat delicios pentru un brunch de weekend.

Foto: Shutterstock