Cum sa gatesti corect somonul la cuptor? Tine cont de aceste sfaturi!

cum gatesti corect somonul
1
De Ioana Marosan
11 dec. 2018

Daca te-ai saturat ca pestele sa iasa prea uscat sau prea ars, noi ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si sa-ti propunem cea mai buna reteta de somon la cuptor.

Beneficiile somonului

Somonul – mai ales cel salbatic si cel rosu – este unul dintre alimentele cele mai potrivite atunci cand vrei sa slabesti pentru ca exceleaza la capitolul valori nutritionale si nu contine multe calorii. Carnea de somon contine foarte multe grasimi esentiale cu proprietati antiinflamatorii, proteine necesare unui metabolism corect si o cantitate importanta de vitamina B.

Insa, este o provocare sa obtii un peste somon corect gatit, indiferent daca esti bucatar amator sau profesionist. Pentru a obtine intotdeauna un preparat delicios, tot ceea ce trebuie sa faci este sa respecti pasii de mai jos:

Reteta de somon la cuptor

1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

2. Tapeteaza o tava cu hartie de copt si unge-o usor cu putin ulei.

3. Sterge bine fileurile de somon cu un prosop de hartie, pentru a elimina cat mai mult din umezeala si apoi asaza-le in tava cu pielea in jos. Asezoneaza-le cu sare si piper.

4. Rondelele se tin la cuptor timp de 10-12 minute sau pana cand partea din centru a fileurilor devine opaca.

Cum gatim somonul – Sfaturi utile

Daca nu stii cat de mult trebuie tinut pestele in cuptor, regula de aur este sa acorzi pentru fiecare centimetru de grosime un timp de gatire de 4-6 minute.

4 minute va fi suficient pentru persoanele care prefera ca pestele sa fie putin crud la mijloc, iar 6 minute vor asigura o gatire completa a fileului de somon.

Atunci cand vei incepe sa vezi pete albe de grasime la suprafata fileului inseamna ca ai depasit timpul ideal de gatire. Acele pete sunt proteinele care incep sa se coaguleze.

Temperatura interna ideala a somonului este de 51-60 de grade Celsius, in functie de cat de bine patruns il preferi.

Cel mai important este sa supraveghezi ca pestele sa ramana suculent si sa nu apuce sa se usuce.

Garnituri pentru somon

Nu stii cu ce sa servesti somonul? Esti in locul potrivit! Fie ca e gatit in tigaie, la cuptor sau pe gratar, somonul este o optiune delicioasa pentru pranz sau cina. Are un gust bogat si savuros si este sanatos in aproape orice combinatie. Plus ca se si prepara extrem de usor.

Daca vrei sa-l incluzi mai des in dieta ta, dar nu vrei sa simti ca mananci acelasi lucru de fiecare data, diversifica garniturile. Din fericire, exista o varietate de alimente care se potrivesc de minune cu un medalion de somon bine pregatit. Iata cateva dintre ele:

Spaghetti cu sos proaspat de lamaie

E gata in 15 minute si ai nevoie de doar 3 ingrediente: lamaie, smantana usoara si vin alb sec.

Fasole verde trasa in unt si usturoi

Adauga un pic de coaja rasa de lamaie si ai obtinut o garnitura crocanta si delicioasa!

Cartofi copti cu parmezan si rozmarin

Un catel de usturoi n-ar strica deloc in aceasta combinatie.

Broccoli la abur

Soteaza floretele in unt si zeama de lamaie si gustul va fi unul lejer si rafinat.

Salata thai cu sos de alune

Ai chef de ceva diferit? Aceasta reteta asiatica se prepara usor, cu putine ingrediente: taietei de orez, legume proaspete (morcovi, ardei gras, varza rosie – ce ai prin frigider) si sos de alune din belsug.

Foto: Shutterstock.com