Midii cu sos de curry, praz si sofran

midii cu sos de curry
1
De Ioana Marosan
30 nov. 2018

Acesta este unul dintre preparatele frantuzesti care iti vor aduce numai cuvinte de lauda: midii cu sos de curry, praz si sofran.

Este un fel de mancare pe care trebuie sa-l imparti cu prietenii, alaturi de o bagheta de paine frantuzeasca si un vin alb, evident frantuzesc. Vive la France!

Ingrediente pentru midii cu sos de curry, praz si sofran:

-cateva fire de sofran;

-50 gr de unt nesarat;

-1 praz mic, taiat subtire;

-1 catel de usturoi, pisat;

-1 lingurita de pudra de curry iute;

-un praf de piper cayenne;

-2 linguri de coniac;

-2 kg de midii de crescatorie, spalate si curatate;

-120 ml de cidru;

-2 frunze de dafin;

-1 lingura de faina alba;

-100 ml de smantana;

– 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat;

-1 lingura de zeama de lamaie.

Mod de preparare:

Firele de sofran se pun intr-un bol si se adauga 1 lingura de apa fierbinte. Se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga prazul, usturoiul si se gateste la foc mic timp de 5 minute, pana cand prazul incepe sa se inmoaie.

Se adauga pudra de curry si piperul cayenne si se mai gateste timp de 1 minut, apoi se adauga coniacul si se lasa sa fiarba cateva secunde pana cand se evapora alcoolul, apoi se ia de pe foc.

Se pune la incins o tigaie mare, la foc iute. Cand s-a incins, se adauga midiile, cidrul si frunzele de dafin si se acopera repede cu un capac si se gateste timp de 3-4 minute, pana cand midiile s-au deschis.

Se iau de foc si se strecoara, avand grija sa pastram zeama in care au fiert. Se pune din nou la foc prazul si atunci cand incepe sa sfaraie, se adauga faina si se gateste timp de 1 minut, amestecand.

Se ia de pe foc si se adauga treptat apa cu sofran si 250 de ml din lichidul in care au fiert midiile, amestecand bine. Se pune din nou pe foc, timp de 3-4 minute pana ce faina este gatita.

Se adauga smantana si cea mai mare parte a patrunjelului tocat, apoi se asezoneaza dupa gust cu zeama de lamaie, sare si piper.

Foto: Shutterstock.com