Jamie Oliver este cunoscut in intreaga lume pentru retetele sale delicioase, dar si pentru faptul ca ii place sa se reinventeze mereu. In cei peste 20 de ani de cariera culinara, Jamie a revolutionat modul de a gandi si a gati al conationalilor sai, dar si a milioanelor de admiratori de pe intreg mapamondul.
Jamie Oliver a inteles faptul ca alimentatia trebuie sa fie in primul rand sanatoasa, iar in retetele sale se foloseste din plin de fructe si legume proaspete, de ierburi aromatice, ulei de masline, peste si branzeturi.
Afinitatea sa pentru bucataria italiana este recunoscuta, dar asta nu l-a impiedicat niciodata sa preia retete clasice italiene si sa le reinterpreteze, aducandu-le o nota de prospetime si savoare.
Reteta de paste sanatoase a lui Jamie Oliver combina legumele cu branza si pastele pentru a da nastere unui preparat sanatos, satios si delicios.
Salata de paste cu pesto, mozzarella si rosii cherry
Ingrediente pentru reteta de paste sanatoase a lui Jamie Oliver:
-1 dovleac;
-1 ceapa rosie;
– ulei de masline;
-1 lingurita de cimbru uscat;
-300 gr de spanac congelat;
-1 nucsoara;
-4 catei de usturoi;
-700 gr sos de rosii;
-6 foi de lasagna;
-2 linguri de branza feta;
-1 lingura de parmezan;
– cateva fire de salvie proaspata (optional).
Paste cu vinete, rosii si parmezan la cuptor
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Dovleacul se pune la copt intreg, intr-o tava, timp de 90 de minute. Ceapa se curata, se taie si se pune intr-o tigaie de dimensiuni medii, impreuna cu o cantitate moderata de ulei de masline, la foc. Se adauga cimbrul, sare si piper. Se gateste timp de 10 minute, amestecand ocazional.
Se adauga spanacul congelat, se acopera cu un capac si se gateste timp de 15 minute sau pana cand apa s-a evaporat, apoi se ia de pe foc. Dovleacul se taie in 2 jumatati, se curata de seminte si coaja si apoi se paseaza cu ajutorul unei furculite.
Usturoiul se curata si se taie in felii subtiri si apoi se pune intr-o tava cu ulei de masline, la foc mediu, pana cand devine usor auriu. Se adauga sosul de rosii si o cantitate mica de apa. Se aduce la punctul de fierbere, se lasa timp de 3 minute, apoi se asezoneaza cu sare si piper.
Se iau foile de lasagna, se ung cu putina apa, apoi se pune piureul de dovleac intr-un strat egal, intinzandu-se cat mai uniform. Deasupra se presara spanacul si branza feta maruntita.
Se ruleaza foile de lasagna, apoi se taie in 4 bucati si se pun, una langa alta, in sosul de rosii. Se rade parmezan, se iau frunzele de salvie, se trec prin ulei de masline si se pun deasupra. Se dau la cuptor timp de 35-40 de minute sau pana cand se rumenesc si devin aurii. Se servesc impreuna cu o salata verde.
Paste din orez integral cu pesto si rosii uscate – o salata perfecta pentru serile de vara
Foto: Shutterstock.com