Caramelul sarat este partenerul perfect pentru doamna ciocolata la care toata lumea pofteste. O tarta delicioasa care ascunde in ea un strat generos de caramel sarat acoperit cu un strat de ciocolata poate sa fie un desert cu adevarat spectaculos.
Rondele de ciocolata umplute cu o crema de capsune – desert gata in 30 de minute
Ingrediente pentru tarta cu ciocolata si caramel:
25 de grame de cacao
225 de grame de faina alba
125 de grame de unt nesarat, taiat in cuburi si tinut la rece
80 de grame de zahar pudra
3 galbenusuri
1 lingura de apa rece
Fulgi de sare pentru decor
Pentru caramel:
250 ml de smantana lichida
50 de grame de unt nesarat
330 de grame de zahar alb
125 ml de apa
1 lingurita cu fulgi de sare
Pentru ganache-ul de ciocolata:
150 de grame de ciocolata neagra, maruntita
125 ml de smantana lichida
Fursecuri americane „inecate” in ciocolata
Mod de preparare:
Ca sa faci caramelul trebuie sa pui pe foc smantana cu untul si sa le lasi pe foc mediu pana cand ajung la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se lasa deoparte.
Intr-o alta cratita se pun pe foc mic apa cu zaharul, amestecand pana cand zaharul se dizolva, dupa care se mareste focul. Se lasa pe foc 10-12 minute fara sa amesteci deloc si capata o culoare caramelizata.
Se indeparteaza de pe foc, se adauga sarea si amestecul de smantana cu unt, amestecand totul rapid si bine. Se pune din nou pe foc si se lasa 2 minute pana cand se ingroasa putin.
Ca sa prepari blatul pentru tarta se pun in robotul de bucatarie cacaua, faina, untul si zaharul pudra. Se mixeaza pana cand obtii un amestec de consistenta pesmetului, iar in timp ce robotul functioneaza se adauga si galbenusurile si apa rece. Dupa ce ai obtinut un aluat compact, se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider timp de o ora.
Cuptorul se preincalzeste la 180 de grade Celsius. Blatul se intinde cu facaletul intre doua foi de copt ca sa nu se lipeasca. Se asaza in tava pentru tarta, se inteapa cu furculita si se lasa la frigider 30 de minute.
Asaza apoi o foaie de copt peste aluat si toarna orez mult sau boabe de fasole, introducandu-l la cuptorul incins pentru 15 minute. Indeparteaza apoi boabele de fasole si mai coace blatul inca 10 minute.
Dupa ce s-a racit putin blatul se toarna caramelul si se introduce la frigider 2-3 ore ca sa se intareasca.
Ganache-ul de ciocolata se prepara amestecand ciocolata maruntita cu smantana pe foc mic pana cand obtii un amestec omogen. Se toarna peste caramel si se lasa din nou la frigider 1-2 ore.
Se orneaza cu fulgi de sare.
Cel mai bun tort de ciocolata cu doar 5 ingrediente (fara zahar)
Foto: Shutterstock.com