Tarta traditionala napoletana de Paste de la Jamie Oliver

1
De Ioana Marosan
3 apr. 2019

Este binecunoscuta marea pasiune a lui Jamie Oliver pentru bucataria italiana. Tarta traditionala napoletana de Paste de la Jamie Oliver este un tribut adus savorii bucatariei italiene si sarbatorii careia ii este inchinata aceasta tarta delicioasa.

Poate fi o idee si pentru masa ta de Paste, ce zici? Daca vrei sa incerci un desert nou, atunci iti propun sa mergi pe mana lui Jamie Oliver si sa-i dai o sansa acestei tarte napoletane.

Ingrediente pentru tarta traditionala napoletana de Paste de la Jamie Oliver:

-1 borcan de 400 de gr de arpacas fiert;

-120 ml lapte;

-1/2 lingurita de extract de vanilie;

-1 lamaie;

-250 gr de branza ricotta;

-5 oua mari, de tara;

-200 gr de zahar pudra, plus cateva grame pentru ornat;

-120 gr de coaja de portocala confiata;

-2 linguri de apa de portocal;

-1 portocala;

-2 albusuri de la 2 oua mari, de tara.

Aluat pentru patiserie;

– 150 gr de unt, la temperatura camerei, plus cateva grame pentru tapetat;

– 400 gr de faina alba;

– 100 gr zahar alb;

-1/4 lamaie;

-3 oua mari, de tara.

Tarta Tatin cu ananas, o reinterpretare reusita a desertului frantuzesc cu mere

Mod de preparare:

Pentru a face aluatul, se taie untul in cubulete si se pune intr-un robot de bucatarie, impreuna cu faina, zaharul si coaja de lamaie. Se mixeaza cu impulsuri scurte, pana cand se obtin firimituri fine de aluat. Se adauga ouale si se amesteca pana cand se formeaza un aluat.

Amestecul rezultat se pune in folie alimentar si se da la frigider pentru 1 ora. Se ia o forma de tarta cu dimetru de 25 cm si se unge bine cu unt. Aluatul se intinde intr-o foaie cu grosimea de 1/2 cm si apoi se intinde in tava. Se inlatura excesul de aluat si apoi se pune tava la frigider timp de 30 de minute. Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius. Se scoate tava de la frigider, se tapeteaza cu hartie de copt, se umple cu bile pentru copt si se introduce la cuptor timp de 20 de minute sau pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca usor.

Desertul favorit al lui Mandy Moore: tarta cu dovleac, fara gluten

Arpacasul se amesteca impreuna cu laptele, extractul de vanilie si coaja de la 1/4 de lamaie si se pun la fiert intr-o oala mica. Cand amestecul ajunge la punctul de fierbere se reduce temperatura de gatire si se lasa sa fiarba usor, pana cand arpacasul absoarbe tot lichidul. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Ricotta se pune intr-un bol si se sfarama cu ajutorul unei furculite, apoi se adauga galbenusurile de ou si se amesteca pana cand se obtine un amestec usor si pufos. Se pune zaharul pudra, apoi se toaca marunt si se adauga coaja de portocala confiata, impreuna cu apa de portocal, coaja de potocala si restul de coaja de lamaie. Se amesteca bine, apoi se incorporeaza amestecul de arpacas. Intr-un alt bol se bat bine albusurile de ou, apoi se pun peste amestecul de arpacas si ricotta.

Tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru

Umplutura obtinuta se pune in tava de tarta. Restul de aluat ramas se intinde intr-o foaie si se taie fasii de aproximativ 2 cm lungime care se folosesc pentru a crea pe deasupra tartei un model incrucisat. Tarta se introduce la cuptor pentru 50 de minute sau pana cand devine aurie la suprafata. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar. Se taie felii si se serveste impreuna cu frisca si miere.

Foto: Shutterstock.com