Potrivit statisticilor emise de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, riscul de obezitate s-a dublat in randul adultilor si s-a triplat in randul copiilor in ultimii 30 de ani. Desi foarte multi oameni incearca sa aiba un stil de viata sanatos, de cele mai multe ori produsele sanatoase pe care incep sa le consume sunt utilizate in mod gresit la inceput. BrightSide a alcatuit o lista de recomandari pentru a face alimentele sanatoase sa-si atinga potentialul maxim.
Hrisca.
Este mai bine sa o consumi inmuiata in apa si nu in lapte. Hrisca este bogata in fier, iar laptele contine mult calciu. Consumate separat, cele doua aduc beneficii importante pentru sanatate dar consumate impreuna ele interfereaza, ceea ce conduce la o absorbtie incompleta.
Carnea.
Este mai bine sa fie consumata in timpul zilei si nu seara. Consumul de proteine intensifica procesele sistemului digestiv si poate provoca insomnie sau un somn neodihnitor.
Cartofii noi.
Cartofii noi se consuma cu tot cu coaja pentru ca cei mai multi nutrienti, cum sunt potasiul, fierul, fosforul si vitamina C, sunt prezenti in coaja. Important: atunci cand cartoful capata o nuanta verzuie, inseamna ca in coaja acestuia este prezenta solanina, o toxina foarte periculoasa pentru organism. In acest caz coaja trebuie indepartata.
Kiwi.
Desi poate parea ciudat, fructul de kiwi este mai sanatos atunci cand este consumat cu tot cu coaja. El contine de 3 ori mai multe fibre si antioxidanti si este un remediu natural impotriva bacteriilor de stafilococ si E.coli.
Morcovul.
Este mai bine sa fie consumat gatit si nu crud. Morcovii fierti contin mai mult betacaroten si luteina, nutrienti esentiali pentru sanatatea ochilor dar si pentru un aspect mai frumos al pielii. Gatiti, morcovii sunt de 5 ori mai usor de digerat decat in stare cruda.
Vinetele.
Sunt mai bune coapte decat prajite. In timpul procesului de coacere, nivelul de potasiu creste iar cantitatea de nitrati si nitriti scade.
Orezul.
Este mai bine sa fie consumat in timpul zilei. Orezul contine multi carbohidrati, fiind o sursa importanta de calorii. Consumat in timpul zilei, organismul are suficient timp ca sa-l digere si sa arda caloriile rezultate in urma procesului de ardere.
Sparanghel.
Este mai bine sa fie sotat timp pe 5-7 minute. In felul acesta, se vor pastra mai multe vitamine si mai multi nutrienti decat in cazul gatirii la aburi. Atunci cand este gatit in apa, vitamina C din sparanghel se dizolva si se evapora.
Varza.
Este mai sanatoasa atunci cand este consumata fermentata si nu gatita. Prin fierbere, carotenul si antioxidantii din varza se pierd. Atunci cand este fermentata, continutul de vitamina C si acid lactic cresc, ceea ce ajuta organismul sa digere mai bine proteinele.
Rosiile.
Rosiile sunt mai bune gatite. Desi prin fierbere se pierde o parte din continutul de vitamina C, continutul de licopen creste. Acest pigment da rosiilor culoarea caracteristica dar, in acelasi timp, este cel mai puternic antioxidant. Este foarte important in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, oncologice si inflamatorii.
Foloseste si tu aceste sfaturi in alimentatia ta si obtine tot ce este mai bun din alimentele pe care le consumi.
Foto: Shutterstock.com