5 semnale puternice de alarma care iti spun ca exista abuz emotional in relatia ta

1
De Cristiana Astefanoaiei
16 aug. 2023

Din pacate, in multe relatii, chiar si in absenta violentei fizice, abuzul este prezent. Este adesea deghizat in preocupare, gelozie sau in dorinta declarata de a fi impreuna.

Uneori, daca cel care sta intr-o relatie toxica e intrebat: „Esti intr-o relatie abuziva?”, exista sanse sa raspunda cu un „nu” categoric. Semnele sunt atat de subtile incat pot trece nedepistate ani de zile. Insa, in tot acest timp, relatia se stinge.

Cauzele care duc la abuz emotional

Radacinile abuzului emotional tind sa fie, ca in cazul multor comportamente distructive, in trecutul partenerului.

Foarte adesea, este posibil ca acestia sa fi fost ei insisi victime ale abuzului sau sa fi fost martori la acesta in propria familie, iar acum considera ca acesta este modul „normal” in care cuplurile relationeaza unul cu celalalt.

Ceea ce se intampla din punct de vedere psihologic este ca abuzatorul are el insusi o stima de sine scazuta, este nesigur si cauta sa aiba putere asupra partenerului sau. Isi invalideaza partenerul sau il reduce la tacere cu totul. Face solicitari nerezonabile si se asteapta ca partenerul sa lase totul deoparte pentru a-i satisface nevoile. Poate fi defensiv si nu constientizeaza cat de grav este abuzul emotional”, spune Diane Strachowski, Ed.D, psiholog licentiat in Menlo Park, California.

Abuzul emotional este mult mai raspandit decat abuzul fizic, dar chiar nu putem obtine statistici exacte in acest sens, deoarece este atat de rar raportat in mod sistematic”, spune Dr. Ramani Durvasula, psiholog clinician licentiat.

Abuzul emotional poate fi greu de identificat, deoarece este adesea dat la o parte de catre agresori ca fiind un semn ca sotul/sotia este un cicalitor sau prea sensibil.

Dar chiar daca este facut neintentionat, este important ca semnele de abuz emotional sa fie confruntate si corectate.

5 semnale de alarma majore de abuz emotional intr-o relatie

1. Unul dintre parteneri il controleaza mereu pe celalalt

Daca iubitul sau iubita vrea mereu sa stie unde este partenerul sau, ce face si cu cine isi petrece timpul, nu e semn de o dragoste mare, ci de dorinta de control. In momentul in care unul dintre cei doi parteneri incepe sa il trateze pe celalalt ca pe o posesiune, relatia devine toxica.

Sa vrei sa petreci timp de calitate cu partenerul tau este un lucru, dar este cu totul altceva sa il monopolizezi complet. Monitorizarea locului unde se afla partenerul tau, cu cine isi petrece timpul si luarea deciziilor pe cont propriu sunt toate semne de comportament dominator. Acesta se poate prezenta si sub forma ofertei de cadouri care depind de conformare”, spune Adina Mahalli, consultant certificat in sanatate mintala si specialist in ingrijirea familiei.

2. Unul dintre parteneri incearca intotdeauna sa il manipuleze pe celalalt

Agresorul emotional stie cum sa obtina ceea ce vrea de la partenerul sau si a adunat o gama larga de instrumente pentru a face acest lucru.

Potrivit lui Durvasala, printre acestea se numara: „rastalmacirea adevarului in avantajul lor, constrangerea persoanei sa faca anumite lucruri si apoi culpabilizarea ei atunci cand nu le face, aducerea frecventa in discutie a unor evenimente din trecut pentru a rationaliza anumite „cereri”, glumele  pe seama vulnerabilitatilor partenerului pentru a-l face sa cedeze in fata a ceea ce vrea abuzatorul”.

In plus, o persoana care este abuziva emotional stie cum sa se joace cu emotiile partenerului, creand situatii in care joaca rolul victimei.

Cele 10 semne care arata ca ai un partener abuziv emotional

3. Gaslighting-ul devine un obicei

„Gaslighting” este un termen care a intrat in limbajul popular abia mai recent, dar se refera la un model de abuz care exista de mult timp.

Inspirat de filmul Gaslight din 1944, termenul se refera la manipularea psihologica ce consta in a-l face constant pe celalalt sa creada ca gandurile si sentimentele sale sunt incorecte – un semn clasic de abuz emotional.

Intr-o relatie, gaslighting-ul se poate prezenta sub forma negarii unei fapte gresite („Nu am facut niciodata asta!”) sau a contestarii evenimentelor („Iti amintesti gresit”).

4. Unul dintre parteneri il submineaza, il invalideaza sau il insulta in mod constant pe celalalt

Atunci cand este prezent abuzul emotional, insultele vin mascate sub diverse „glume”. Un sot sau o sotie ar putea spune: „Este evident ca iti place cum gatesc, uite cat de mult te ingrasi!”.

Sau: „Ai vazut cat de bine arata sotia lui? Si tu ai putea arata la fel daca ai incerca”.

Iar atunci cand „gluma” pica prost, agresorul o intoarce impotriva celeilalte persoane. „Eu doar glumeam! Esti prea sensibila!”

In acest fel, forma de abuz emotional continua pe termen nelimitat.

TED Talks: 5 discursuri despre trauma care iti vor schimba viata

5. Unul dintre parteneri incearca sa il izoleze pe celalalt

Aceasta este o alta forma de control si manipulare, mentinand sotul/sotia complet izolat(a) de influentele exterioare.

Darvusala enumera alte semne de avertizare, cum ar fi: „sa nu fie niciodata dispus sa se alature la evenimente sau activitati cu prietenii, familia sau sa ceara ca sotul/sotia sa nu lucreze sau sa faca voluntariat”.

Problema cu astfel de relatii este ca, in lipsa unui prejudiciu fizic real, victima se lasa amagita crezand ca lucrurile se vor imbunatati.

In cazul in care esti victima unui abuz emotional sau de orice fel in relatia ta, apeleaza la ajutor specializat.

Foto: Freepik.com